
Suroviny
- 150 g másla pokojové teploty
- 150 g cukru
- 3 velká vejce
- 225 g prosáté mouky
- 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
- mléko (je-li třeba)
- 2 vrchovaté lžíce mletých mandlí
- nastrouhaná pomerančová kůra z 1 pomeranče
- nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
- asi 20 celých mandlí na ozdobu
- Dále (podle původního receptu):
- 175 g rybízu
- 175 g sultánek
- 50 g třešní v rumu (nasekaných na kousky)
- 50 g kandovaného ovoce (nasekaného na kousky)
Postup přípravy receptu
-
Předehřete si troubu na 170 stupňů Celsia (nebo podle autorky plyn 3, ale s tim nemám zkušenost.) Vymažte a vysypte moukou vyšší kulatou formu (nebo malou formu na dort).
-
Šlehejte máslo a cukr v míse (nejlépe el. šlehačem).
-
Když je směs našlehaná (asi po 3 min), přidejte jedno po druhém vejce a dobře prošlehejte.
-
Poté vařečkou opatrně vmíchejte mouku s prdopečem a kůru z citronu a pomeranče. Těsto by mělo být tužší, spíš jako kynuté než jako těsto na litý koláč. Pokud je ale moc husté, můžete přidat lžíci mléka. Poté přidejte sušené ovoce.
-
Nandejte lžící těsto do formy a uhlaďte povrch.
-
Poté naaranžujte navrch mandle, ale netlačte je do těsta, při pečení by se propadly.
-
Dejte koláč ve formě doprostřed trouby a pečte 2 – 2-2½ hodiny (ja jsem se tedy po 45 minutách podívala, koláč pečený nebyl, tak jsem to pak kontrolovala každých 10 minut a pečení trvalo hodinu a tři čtvrtě, ale asi záleží na troubě a taky na tom, jaké bylo použito ovoce a kolik).
Poznámka od kuchařky
Tenhle koláč pochází ze Skotska a dělá se v době Vánoc. Nazvala jsem ho „falešný“, protože ten pravý má mít všechny ty ovocne ingredience, které já jsem neměla.
Zabalený a v chladu prý vydrží odteď až do těch Vánoc… Ha ha, to bych chtěla vidět. Ta vůně ovoce a pomerančové a citronové kůry je neodolatelná…
Taky kdo jinak nedá, může si do těsta přidat pár lžiček whisky (nebo rumu), nebo si do alkoholu předem namočit to sušené ovoce…
Dobrou chuť a veselé Vánoce.
Zdroj: http://www.deliaonline.com/recipes/type-of-dish/entertaining/traditional-dundee-cake.html