
Suroviny
- 15 dkg másla
- 15 dkg cukru
- 2 vejce
- 20 dkg hladké mouky
- 20 dkg jablečné pyré
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- špetka zázvoru
- špetka muškátového oříšku
- 1/2 lžičky citrónové kůry
- 6 dkg rozinek
- 6 dkg nasekaných loupaných mandlí
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme jablečnou kaši, protože ji do těsta přidáváme vychladlou. Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky, podlijeme 2 lžícemi vody, poprášíme skořicí,přidáme rozinky a mandle a necháme podusit, až jablka změknou. Já jsem použila strouhaná jablka, která jsem měla zavařená.Kaši necháme vychladnout.
-
Na těsto utřeme máslo s cukrem a vejci. Přidáme kaši a mouku smíchanou se sodou, solí, a ostatním kořením.
-
Vznikne docela hutné těsto, které pečeme ve vymazané a strouhankou vysypané formě.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě až se koláč začnne sám odlepovat od krajů. Kdo chce mít jistotu, píchne do koláče špejlí, aby se přesvědčil, zda je pěkně propečený.
-
Koláč posypeme moučkovým cukrem, ale můžete použít i jakoukoli polevu.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem dostala od kamarádky, která bydlí ve státech.