Estragonový domácí ocet

70
- reklama -

Suroviny
0,7 – 1 litr

snítky byliny estragon francouzský (ev. i ruský )
1 l jablečného octa

Postup přípravy receptu

  1. Estragon natrháme, omyjeme, necháme oschnout. Snítky estragonu pak vložíme do láhve a zalijeme teplým jablečným octem, ale můžeme zalít i octem studeným. Teplý ocet maximálně do 40°C, z toho důvodu, že teplem se rychleji uvolní chuť bylin.


    Zobrazit celý recept

  2. Láhev uzavřeme a každý den mírně protřepeme, necháváme v láhvi při pokojové teplotě.

  3. Třetí den můžeme začít ochutnávat, nejlépe zředěné vodou. Ochutnávání je velmi důležité, protože sledujeme, jak se ocet mění. Až dosáhne požadované chuti, přecedíme přes cedník, vyjmeme z láhve snítky estragonu. Pro dekoraci a také pro lepší rozpoznání o jaký ocet se jedná, vložíme novou čerstvou snítku či dvě do láhve s již přecezeným octem. Uzavřeme a skladujeme v chladnu a temnu.

Poznámka od kuchařky

Velmi dekorativní a potěší to mé návštěvy i jako dárek. Stejným způsobem lze připravit i z octa vinného.