Suroviny
0,7 – 1 litr
- snítky byliny estragon francouzský (ev. i ruský )
- 1 l jablečného octa
Postup přípravy receptu
-
Estragon natrháme, omyjeme, necháme oschnout. Snítky estragonu pak vložíme do láhve a zalijeme teplým jablečným octem, ale můžeme zalít i octem studeným. Teplý ocet maximálně do 40°C, z toho důvodu, že teplem se rychleji uvolní chuť bylin.
-
Láhev uzavřeme a každý den mírně protřepeme, necháváme v láhvi při pokojové teplotě.
-
Třetí den můžeme začít ochutnávat, nejlépe zředěné vodou. Ochutnávání je velmi důležité, protože sledujeme, jak se ocet mění. Až dosáhne požadované chuti, přecedíme přes cedník, vyjmeme z láhve snítky estragonu. Pro dekoraci a také pro lepší rozpoznání o jaký ocet se jedná, vložíme novou čerstvou snítku či dvě do láhve s již přecezeným octem. Uzavřeme a skladujeme v chladnu a temnu.
Poznámka od kuchařky
Velmi dekorativní a potěší to mé návštěvy i jako dárek. Stejným způsobem lze připravit i z octa vinného.