Suroviny
14 ks
- Těsto (14-16 ks):
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 50 g másla (ponechaného alespoň půl dne při pokojové teplotě)
- 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
- 1 lžička soli
- Kuřecí náplň (14-16 ks):
- 600 g kuřecího masa
- mletá paprika
- 1 cibule
- 1 konzerva nakrájených loupaných rajčat
- hrst nasekané koriandru
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky chilli
- sůl
- olej
- Tuňáková náplň (14-16 ks):
- 2-3 konzervy tuňáka v oleji (kousky)
- 1 konzerva nakrájených loupaných rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 stonky zelené cibulky
- 1/4 lžičky chilli
- pepř
- sůl
- 2 žloutky
- papír na pečení
Postup přípravy receptu
-
Těsto můžeme připravit buď ručně tak, že do mouky na válu rozdrobíme droždí a kousky povoleného másla, přidáme sůl, vlažné mléko a vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočinout a potom zpracováváme dál.
Nebo s přispěním domácí pekárny – do nádoby nalijeme mléko, přidáme měkké máslo, nasypeme mouku, do jednoho růžku dáme lžičku soli a na povrch rozdrobíme droždí. Zapneme program „těsto“ a necháme pekárnu pracovat asi hodinu. Poté těsto (předčasně) vyklopíme. (Bude dokonalé.) -
Těsto vyválíme na cca 2 mm silný plát a vykrajujeme z něj kolečka o průměru asi 12 cm. Kolečka ještě trochu rozválíme, abychom jejich velikost upravili pro obsah náplně. Do jejich středu dáváme připravenou vychladlou kuřecí nebo tuňákovou náplň. Naplněná kolečka překlopíme napůl, okraje zmáčkneme a zajistíme otisky vidličky.
Povrch potřeme rozšlehanými žloutky a pečeme asi 20-25 minut při 200°C. -
Kuřecí náplň připravíme tak, že kuřecí maso nakrájíme na velmi drobné kousky. Osolíme a posypeme libovolnou kořenící směsí, která obsahuje mletou papriku. V pánvi rozpálíme olej, přidáme maso a za prohazování ho opečeme ze všech stran (6-9 minut). Potom přisypeme drobně nakrájenou cibuli, orestujeme, zasypeme mletým i sekaným čerstvým koriandrem a dál opékáme. Přidáme konzervu sekaných rajčat, osolíme, opepříme a necháme vydusit všechnu přebytečnou tekutinu dosucha. Necháme vychladnout.
-
Tuňákovou náplň připravíme tak, že z konzervy tuňáka odebereme 1-2 lžíce oleje, vlijeme na pánev a na něm necháme zesklovatět cibuli. Poté přidáme prolisovaný česnek, necháme ho rozvonět, přidáme tuňáka, zalijeme obsahem konzervy s krájenými rajčaty, opepříme a osolíme. Přidáme kolečka zelené cibulky, mleté chilli a necháme vydusit veškerou nadbytečnou tekutinu.
-
Z vyváleného těsta vykrajujeme kolečka cca 12 cm v průměru, plníme je vychladlou připravenou kuřecí nebo tuňákovou směsí, přiklopíme, okraje zmáčkneme a zajistíme otisky vidličky.
Povrch potřeme rozšlehanými žloutky a pečeme asi 20-25 minut při 200°C.