Empanada Gallega (plněný koláč)

53
- reklama -

Suroviny
12 porcí

Těsto:
500 g hladké mouky
240 ml vlažné vody
100 ml oleje
10 g sušeného droždí
1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
Náplň:
300 g šunky
300 g tvrdého sýra
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. V míse si smícháme všechny ingredience na těsto, musí se všechny pěkně spojit. Těsto vyklopíme na pracovní plochu a asi 10 minut hněteme. Poté zformujeme z těsta bochánek a necháme kynout na teplém místě v míse zakryté utěrkou asi hodinu a půl.


    Zobrazit celý recept

  2. Plech vyložíme pečícím papírem a troubu si předehřejeme na 180°C.

  3. Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny. Jednu část rozválíme na obdélník, který přesuneme na připravený plech a poklademe polovinou plátků šunky tak, aby pokryly celý povrch. Jen na krajích necháme asi centimetr volno. Na šunku poklademe plátky sýru a na něj opět šunku – tak, aby kompletně zakryla sýr.

  4. Pak vyválíme i druhou část těsta – stačí o kousek menší obdélník, tak aby zakryl náplň. Přesuneme ho navrch a spodní volné kraje těsta přetáhneme přes horní plát těsta a přimáčkneme.

  5. Doprostřed empanady uděláme díru, aby mohla odcházet pára a pokud nám zbyly nějaké odřezky těsta, můžeme povrch nazdobit.

  6. Povrch empanady potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 40 minut dozlatova. Před krájením necháme chvilku vychladnout.