
Suroviny
- 100 g třtinového cukru
- 150 g cukru krupice
- 1 PL vanilkového cukru vl. výroby
- 3 celá vejce vel. L /zde domácí/
- 130 g lískových ořechů, hrubě namletých
- 130 g mandlí, jemně namletých
- 60 g vlašských ořechů, hrubě namletých
- 100 g drobně nakrájenéh sušeného ovoce
- 0,5 KL citrónové kůry z dobře omytého citronu, pokud bude sušená, tak 1/4 KL
- 0,5 KL pomerančové kůry – dtto
- 20 g kandovaného zázvoru
- 1 PL koření Medový perník – Kotanyi
- oplatky na pečení
Postup přípravy receptu
-
Celá vejce vyšleháme v robotu s cukry do husté pěny. Až je opravdu hodně hustá, přisypeme do ní namleté ořechy a mandle, citronovou a pomerančovou kůru a koření do perníku. Částečně promícháme a poté přidáme drobně pokrájené sušené ovoce.
-
Tuto hmotu necháme cca 1 hod. odstát, až pěkně zhoustne. Během času asi 3x promíchejte. Ovoce s ořechy mají snahu klesat ke dnu.
-
Po zhoustnutí nabíráme směs malou lžičkou a vrstvíme na oplatky. Oplatku podepřete prsty, aby nepraskla a směs ze lžičky o ni otřete. Klademe na plech vyložený pečicím papírem kousek od sebe a v troubě vyhřáté na 170 stupňů pečeme do zrůžovění.
Poznámka od kuchařky
Přidám odkaz, podle kterého jsem je již několikrát pekla, nyní připojím svoje „vychytávky“. Nepodceňte šlehání, je důležité, cukry musí být rozpuštěné a hmota nadýchaná vzduchovými bublinkami. V receptu je pouze třtinový cukr, kombinuji ho s cukrem krupice, pouze s třtinovým jsou elišky hodně sladké. A to množství je tam potřeba, aby byla správná hustota. Směs by po odležení měla mít konzistenci husté ovesné kaše.
Sušené ovoce dávám dle vlastní chuti, nyní jsem měla lesní směs, ananas, trochu citronátu a pouhé 3 ks kandovaného zázvoru, na něj pozor, je dosti výrazný a každý ho nemusí. Kdo ho nemá rád, lze vynechat. Zkoušela jsem i s rozinkami a brusinkami, opravdu záleží na vaší chuti, co máte rádi, ale někdy méně je více, aby se chutě vzájemně „netloukly“.
Ovoce nejprve spařím horkou vodou, protože je ve většině případů sířené, poté ho nechám okapat, na papírových utěrkách oschnout a až potom ho drobně krájím.
Koření, které je v původním receptu uvedené, jsem nahradila perníkovým kořením. Pečicí papír na plechu je z důvodu, že elišky se roztečou mimo oplatku a jdou pak dobře odloupnout. Zkoušela jsem také péci bez oplatek, jen na pečicím papíru, pouze pár kousků, není to ono, drolí se.
Oplatky, které jsou v původním receptu o průměru 7 cm, se mi zdají zbytečně velké, proto objednávám zde:
https://www.delikatesy.online/hoch-pecici-oplatky-… a nebo tady: http://www.unita.caritas.cz/eshop/index.php
Originál receptu: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-vanocni-cukrovi-z…
V původním receptu se ješte elišky polévají čokoládou, zkoušela jsem, ale je to zbytečné. Tyto elišky jsou nádherné křupavé, použiji i velmi oblíbený výraz chrumkavé a nádherně voní. Peču je během celého roku, rodinou jsou žádané. V malém provedené jsou skvělé jako jednohubky ke kávě, nebo jen tak a závěrem jedno upozornění. I když z estetické stránky vypadají jako obyčejné sušenky, jejich chuť vás ohromí. Jsou prudce jedlé a velmi návykové. Jíte je do té doby, dokud není prázdý talířek a nebo vám je někdo neodebere. Určitě vyzkoušejte, dáte mi za pravdu. 🙂
Přidala jsem více fotografií z výrobního procesu 🙂
Recept jsem upravila na poloviční dávku, z celé je jich „očeň mnogo“, hlavně s malými oplatkami je to piplačka, pokud se rozhodnete pro dávku celou, tak velký průměr, to pak jde rychle. Fotka náplně je jen část, z tohoto množství je polovina mísy od robotu Kitchenaid.
P.S. Pokud by někomu vadilo, že jsou zde použité hostie, tak přímo ve výrobně jsem řekla, k jakému účelu je mám a řádové sestry s tím neměly problém.