
Suroviny
- 2 kg rakytníku
- 2 kg cukru krupice
- 2 balíčky Dr. Oetker gelfix 2:1
Postup přípravy receptu
-
Příprava rakytníku:
Ostříhané větvičky s plody uložit do mrazáku.
Když jsou plody zmrzlé obereme je od větviček a necháme v míse rozmrznout.
-
Další den: Rozmrazené plody propláchneme studenou vodou (odstraníme drobné větvičky, lístky apod.).
-
Plody umeleme v mašince na ovoce.
-
Vylisovaná semena, slupky a jiné zbytky sušíme k dalšímu případnému využití. Šťávu z plodů přivedeme k varu, přidáme cukr a Dr.Oetker 2:1. Rakytník je velmi kyselý, proto vůbec nebude vadit, když se přidá více než 1:1 cukru.
-
Provedeme zkoušku na talířek, dále pomocí trychtýře přelijeme do zavařovacích sklenek.
-
Sklenky na 5 minut otočíme dnem vzhůru, potom otočíme zpět a přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
Rakytníkový džem je také vynikající v horkém černém čaji.
Přeji dobrou chuť !