Džem ze šťávy rakytníku

60
- reklama -

Suroviny

2 kg rakytníku
2 kg cukru krupice
2 balíčky Dr. Oetker gelfix 2:1

Postup přípravy receptu

  1. Příprava rakytníku:

    Ostříhané větvičky s plody uložit do mrazáku.

    Když jsou plody zmrzlé obereme je od větviček a necháme v míse rozmrznout.

  2. Další den: Rozmrazené plody propláchneme studenou vodou (odstraníme drobné větvičky, lístky apod.).

  3. Plody umeleme v mašince na ovoce.

  4. Vylisovaná semena, slupky a jiné zbytky sušíme k dalšímu případnému využití. Šťávu z plodů přivedeme k varu, přidáme cukr a Dr.Oetker 2:1. Rakytník je velmi kyselý, proto vůbec nebude vadit, když se přidá více než 1:1 cukru.

  5. Provedeme zkoušku na talířek, dále pomocí trychtýře přelijeme do zavařovacích sklenek.

  6. Sklenky na 5 minut otočíme dnem vzhůru, potom otočíme zpět a přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.

    Rakytníkový džem je také vynikající v horkém černém čaji.

    Přeji dobrou chuť !