
Suroviny
10 skleniček o obsahu 200g
- 600 g citronů
- 400 g pomerančů
- voda
- cukr
Postup přípravy receptu
-
1.den. Citrusy pořádně vydrhneme kartáčkem v horké vodě. Odkrojíme „prdelky“, a nakrájíme na co nejtenčí plátky(silné se nerozvaří). Posbíráme jadérka a zavážeme je do plátýnka. Nakrájenou směs zvážíme, dáme do mísy, přidáme jadérka a přilijeme vodu. 1.8 l na 1 kg směsi. Dáme na 24 hodin do chladu louhovat.
-
2.den. Směs i s jadérky přelijeme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme 1. hodinu.
-
Poté přelijeme zpátky do mísy, a dáme do chladu opět na 24. hodin.
-
3.den. Vyndáme jadérka, směs zvážíme, přelijeme do hrnce a přidáme cukr (1,3 kg cukru na 1 kg směsi). Přivedeme k varu a opět 1 hodinu vaříme. Po uvaření plníme do sklenic, které necháme otočená minimálně 1 hodinu.
Poznámka od kuchařky
Na krájení používám WS kráječ. Chce to kolečka opravdu slaboučká, jinak se kůra nerozvaří, a máte džem i s kousky. Někdo to má rád. Protože je džem nakyslý, používáme ho většinou do moučníků. Při manipulaci je lépe dřevěné, nedo silikonové nářadí-aby kyselina nereagovala s kovem









