Džem z citrusů

88
- reklama -

Suroviny
10 skleniček o obsahu 200g

600 g citronů
400 g pomerančů
voda
cukr

Postup přípravy receptu

  1. 1.den. Citrusy pořádně vydrhneme kartáčkem v horké vodě. Odkrojíme „prdelky“, a nakrájíme na co nejtenčí plátky(silné se nerozvaří). Posbíráme jadérka a zavážeme je do plátýnka. Nakrájenou směs zvážíme, dáme do mísy, přidáme jadérka a přilijeme vodu. 1.8 l na 1 kg směsi. Dáme na 24 hodin do chladu louhovat.

  2. 2.den. Směs i s jadérky přelijeme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme 1. hodinu.

  3. Poté přelijeme zpátky do mísy, a dáme do chladu opět na 24. hodin.

  4. 3.den. Vyndáme jadérka, směs zvážíme, přelijeme do hrnce a přidáme cukr (1,3 kg cukru na 1 kg směsi). Přivedeme k varu a opět 1 hodinu vaříme. Po uvaření plníme do sklenic, které necháme otočená minimálně 1 hodinu.

Poznámka od kuchařky

Na krájení používám WS kráječ. Chce to kolečka opravdu slaboučká, jinak se kůra nerozvaří, a máte džem i s kousky. Někdo to má rád. Protože je džem nakyslý, používáme ho většinou do moučníků. Při manipulaci je lépe dřevěné, nedo silikonové nářadí-aby kyselina nereagovala s kovem