Dýňový kompot s bílým vínem (Dělená strava podle LK – Kytičky + zelenina)

95
- reklama -

Suroviny
20 porcí

5 kg dužiny z dýně Goliáš
20 g kyseliny citronové
1 l přírodního bílého vína
7 dl medu
3-4 cm kořene zázvoru
PL sušené citronové kůry
2 fruktozové vanilkové cukry

Postup přípravy receptu

  1. Dýňovou dužinu pokrájíme na kostičky.
    Ve 2 l studené vody rozpustíme 20 g kyseliny citronové a dýni v tomto roztoku máčíme 24 hodin.


    Zobrazit celý recept

  2. Když je dýni odleželá, scedíme ji, kyselou vodu vylijeme a připravíme nálev na zavaření: Med rozmícháme s litrem vody, vaříme aspoň 10 minut a sbíráme pěnu. Přidáme citronovou kůru, nakrájený, oloupaný zázvor a vaříme dalších 10 minut. Přilijeme víno, převaříme a scedíme.

  3. Do nálevu přisypeme vymáčenou dýni a roztok přivedeme k varu. Hned odstavíme z tepla a necháme vystydnout. Kompot zavařujeme při 85°C / 20 minut.

Poznámka od kuchařky

Recept na kompot z dýně bez octa a ananasové vůně vařím už desítky let. Upravila jsem si ho do dělenky, která jako jediný alkohol povoluje bílé víno, omezeně a jen v Ky + zeleninové dny.