Suroviny
20 porcí
- 5 kg dužiny z dýně Goliáš
- 20 g kyseliny citronové
- 1 l přírodního bílého vína
- 7 dl medu
- 3-4 cm kořene zázvoru
- PL sušené citronové kůry
- 2 fruktozové vanilkové cukry
Postup přípravy receptu
-
Dýňovou dužinu pokrájíme na kostičky.
Ve 2 l studené vody rozpustíme 20 g kyseliny citronové a dýni v tomto roztoku máčíme 24 hodin. -
Když je dýni odleželá, scedíme ji, kyselou vodu vylijeme a připravíme nálev na zavaření: Med rozmícháme s litrem vody, vaříme aspoň 10 minut a sbíráme pěnu. Přidáme citronovou kůru, nakrájený, oloupaný zázvor a vaříme dalších 10 minut. Přilijeme víno, převaříme a scedíme.
-
Do nálevu přisypeme vymáčenou dýni a roztok přivedeme k varu. Hned odstavíme z tepla a necháme vystydnout. Kompot zavařujeme při 85°C / 20 minut.
Poznámka od kuchařky
Recept na kompot z dýně bez octa a ananasové vůně vařím už desítky let. Upravila jsem si ho do dělenky, která jako jediný alkohol povoluje bílé víno, omezeně a jen v Ky + zeleninové dny.