- reklama -
Suroviny
- 200 g očištěné dýně hokkaido
- 2 vejce
- citronová kůra a šťáva z menšího citronu
- 125 g rozpuštěného másla
- 130 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- cca 1 hrst kandovaného nebo sušeného ovoce, dle chuti
- cca 250 g polohrubé mouky, dle vodnatosti dýně a množství citr. šťávy
- necelý prášek do pečiva
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou dýni nahrubo nastrouháme nebo rozmixujeme v chopperu (drtiči) a dáme do mísy. Přidáme dvě vejce, jemně nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z menšího citronu (lze použít i pomeranč), cukry, rozpuštěné máslo a ovoce dle chuti. Vše dobře promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme, těsto nandáme do koláčové formy cca 30 cm nebo dortové 22 cm, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou, vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme 20-25 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit.
-
Po zchladnutí přelijeme polevou dle vlastní chuti (citronová, pomerančová, rumová, čokoládová…) a necháme ztuhnout nebo jen posypeme moučkovým cukrem.
-
Lze upéct i jako bábovku nebo muffiny.
Kuchař: recepty73