Dýňový koláč s kandovaným nebo sušeným ovocem

57
- reklama -

Suroviny

200 g očištěné dýně hokkaido
2 vejce
citronová kůra a šťáva z menšího citronu
125 g rozpuštěného másla
130 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
cca 1 hrst kandovaného nebo sušeného ovoce, dle chuti
cca 250 g polohrubé mouky, dle vodnatosti dýně a množství citr. šťávy
necelý prášek do pečiva

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou dýni nahrubo nastrouháme nebo rozmixujeme v chopperu (drtiči) a dáme do mísy. Přidáme dvě vejce, jemně nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z menšího citronu (lze použít i pomeranč), cukry, rozpuštěné máslo a ovoce dle chuti. Vše dobře promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme, těsto nandáme do koláčové formy cca 30 cm nebo dortové 22 cm, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou, vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme 20-25 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit.


    Zobrazit celý recept

  2. Po zchladnutí přelijeme polevou dle vlastní chuti (citronová, pomerančová, rumová, čokoládová…) a necháme ztuhnout nebo jen posypeme moučkovým cukrem.

  3. Lze upéct i jako bábovku nebo muffiny.