Dýňový koláč (pumpkin pie) s jablky

51
- reklama -

Suroviny
8 porcí

Korpus:
100 g hladké mouky
75 g celozrnné hladké mouky
1/2 lžičky soli
1 lžíce hnědého cukru
110 g másla
cca 30 – 50 ml ledové vody
Náplň:
cca 500 g dýňového pyré
4 vejce M
1/2 kelímku smetany na šlehání
80 g hnědého cukru
1 lžička skořice
mletý čerstvý zázvor podle chuti (já dávám asi 1 polévkovou lžíci)
1/8 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky soli
2 oloupaná a vykrájená jablka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme těsto. Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme máslo a promačkáme na drobenku (já používám kuchyňský robot). Pak přidáváme ledovou vodu, dokud těsto nedrží pěkně pohromadě. Někdy je potřeba vody míň, někdy trochu víc, asi záleží na mouce. Těsto zabalíme do fólie a dáme alespoň na půl hodiny odpočinout do lednice. Pak těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Pěkně přimáčkneme ke dnu i k okrajům a zbytky odřízneme. Pokud nám těsta zbylo víc, můžeme ještě použít tartaletkové formy. Formy s těstem vrátíme do lednice.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím si připravíme náplň. Dáme vařit oloupanou a na kousky nakrájenou dýni. Když je měkká, rozmixujeme ji na pyré. Necháme prochladnout. V míse nebo v robotu rozšleháme celá vejce, přidáme cukr, koření, pyré a smetanu a pořádně promícháme. Jablka nakrájíme na silnější plátky.

  3. Formu vyndáme z lednice, těsto poklademe jablky a zalijeme dýňovou směsí. Pečeme asi 45 minut v troubě vyhřáté na 190°C.

Poznámka od kuchařky

Koláč je dobrý teplý i studený. Můžeme podávat ozdobené šlehačkou, kterou jsme přisladili javorovým nebo datlovým sirupem.

Dýni jsem použila obyčejnou halloweenskou, protože jsem ji měla doma. Z Hokkaido by byl určitě ještě lepší.