Suroviny
- 100 g kaštanové mouky (Adveni Medical)
- 100 g čirokové mouky (Adveni Medical)
- 100 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
- 70 g cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky xanthanu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 6 lžic dýňového pyré (příprava viz níže)
- 3 lžíce oleje
- 300 ml vody
Postup přípravy receptu
-
Mouky promícháme s cukrem, práškem
-
Těsto rozetřeme do formy na biskupský chlebíček a pečeme při 160 °C asi 30-40 minut.
-
Při pečení dáme dospod trouby plecháček s vodou, aby se chlebíček příliš nevysušil. Propečení zkoušíme špejlí.
-
Po upečení necháme chlebíček velmi krátce zchladnout ve formě a poté vyndáme na kuchyňskou mřížku, aby se odspodu nezapařil.
Příprava dýňového pyré
dýně hokkaidó
olej
Dýni omyjeme, vydlabeme a nakrájíme na kostky, které dáme na plech vyložený pečicím papírem a zastříkneme olejem.
-
Vložíme do rozpálené trouby na 220 °C a pečeme asi 20 minut do měkka. Upečenou dýni necháme zchladnout a pak ji rozmixujeme na jemné pyré.
-
Pyré můžeme použít do koláčů a buchet, na přípravu pomazánek a případně i zamrazit do zásoby.
Poznámka od kuchařky
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.