
- reklama -
Suroviny
- 5 kg očištěné dýně ( na kostičky nakrájené dýně)
- 2 l vody
- 2 kg cukru
- 2 citróny
- 2 pomeranče
- celá skořice
- hřebíček
- Na namáčení:
- 2 l studené vody
- 5 dkg kyseliny citronové
Postup přípravy receptu
-
Očištěnou a na kostičky nakrájenou dýni necháme v míse 24 hod odpočívat ve 2l studené vody, ve kterých jsme rozpustili kyselinu citronovou. Občas promícháme.
-
Druhý den slijeme nálev a dýni ve velkém hrnci zalijeme vodou, zasypeme cukrem, vložíme skořici, hřebíček, přidáme na kolečka nakrájené citrony a pomeranče a zvolna vaříme do zesklovatění.
-
Plníme do čistých a suchých sklenic, zavíčkujeme (používám šroubovací víčka) a sterilujeme podle zvyklostí (20 min na 80°C).
Poznámka od kuchařky
Moc nemusíme dýni jako ananas, dostala jsem polovinu dýně, o váze 15 kg a recept jiný, tak jsem vyzkoušela. Dělala jsem z poloviční dávky a mám 4×0,7l a 4×0,3l.
Kuchařka: senky