Dýňovocitrusový kompot

57
- reklama -

Suroviny

5 kg očištěné dýně ( na kostičky nakrájené dýně)
2 l vody
2 kg cukru
2 citróny
2 pomeranče
celá skořice
hřebíček
Na namáčení:
2 l studené vody
5 dkg kyseliny citronové

Postup přípravy receptu

  1. Očištěnou a na kostičky nakrájenou dýni necháme v míse 24 hod odpočívat ve 2l studené vody, ve kterých jsme rozpustili kyselinu citronovou. Občas promícháme.

  2. Druhý den slijeme nálev a dýni ve velkém hrnci zalijeme vodou, zasypeme cukrem, vložíme skořici, hřebíček, přidáme na kolečka nakrájené citrony a pomeranče a zvolna vaříme do zesklovatění.

  3. Plníme do čistých a suchých sklenic, zavíčkujeme (používám šroubovací víčka) a sterilujeme podle zvyklostí (20 min na 80°C).

Poznámka od kuchařky

Moc nemusíme dýni jako ananas, dostala jsem polovinu dýně, o váze 15 kg a recept jiný, tak jsem vyzkoušela. Dělala jsem z poloviční dávky a mám 4×0,7l a 4×0,3l.