
Suroviny
4 porce
- 1 menší dýně hokkaido (cca 1200 g)
- 200 g sladkých brambor (jedna menší brambora)
- 20-30 g zázvoru (dle chuti a jak máte zázvor rádi)
- 1 malá cibule
- 1 plechovka kokosového mléka (používám většinou Alnatura)
- 400-500 ml zeleninového vývaru
- ½ citronu (vymačkat pouze šťávu)
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžíce římského kmínu
- 1-2 lžičky soli
- ½ lžičky černého pepře
- špetka kajenského pepře (můžete dát i více, dle toho, jak ostré máte rádi)
Postup přípravy receptu
-
Dýni hokkaido nakrájejte, zbavte ji jader a slupky. Slupka bývá hodně tvrdá, takže si připravte ostrý nůž a dávejte pozor, aby vám nůž nesjel po hladkém povrchu. Je to docela náročné a je možné dýni jen omýt, nakrájet a dát vařit, ale bez slupky bude jemnější. Poté nakrájejte sladkou bramboru bez slupky. Na malé kousíčky nakrájejte cibuli. Na struhadle nastrouhejte zázvor.
-
Do kastrolu na lžičku másla ghee nebo kokosového oleje dejte cibulku, chvíli restujte (cca 1-2 minuty) a poté přidejte všechno koření. Nechte další 1 minutu dusit.
-
Poté přidejte dýni s bramborou, promíchejte. Po cca 2 minutách přidejte zázvor a ztuhlou vrstvu kokosového mléka, zbytek nechte zatím v plechovce. Duste dalších 3-5 minut.
-
Přidejte zbylé množství kokosového mléka a vývar, promíchejte a 15 minut vařte. Jakmile je dýně i brambora měkká, přidejte šťávu z citronu a rozmixujte ručním mixérem, aby polévka byla úplně hladká.
-
Servírujte. Můžete přidat balkánský sýr, parmazán nebo opečené chlebové krutony.