Suroviny
- 150 g mouky z dýňových semínek (Adveni Medical)
- 250 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm bílá bez lepku)
- 2 lžíce Hrašky
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky Xanthanu
- 1 lžíce oleje
- 360-380 ml vody
- asi 100 g uzeného lososa
- 1 balení pomazánky Sojakrém (nebo 100 g jiné bez mléčné pomazánky připomínající tavený sýr)
- 200 ml rostlinného mléka
- 1 lžíce lahůdkového droždí (Tebi)
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Obě mouky promícháme s hraškou, solí a xanthanem, přidáme olej a po částech přiléváme vodu, až než zaděláme tužší nelepivé těsto. Z těsta odebíráme kousky velikosti kaštanu a tvarujeme noky.
-
Nasypeme je do vroucí osolené vody (přidávám do ní lžíci oleje a lžičku jedlé sody, noky ani knedlíky pak prý „neosliznou“) a za občasného zamíchání je přivedeme k varu. Po chvíli vaření se noky odlepí ode dna a začnou plavat. Od této doby je vaříme asi 3-4 minuty. Scedíme je a můžeme podávat.
-
Uzeného lososa nakrájíme na drobné kousky a krátce opečeme na suché pánvi.
-
„Sýrovou“ pomazánku spolu s rostlinným mlékem přivedeme k varu a mícháme, až se vše spojí. Podle chuti dosolíme. Pokud chceme výraznější chuť, přidáme lžíci lahůdkového droždí. Na talíř nandáme porci nočků, posypeme opečeným lososem a přelijeme omáčkou.
Poznámka od kuchařky
Dýňová mouka je mouka vyrobená z dýňových semínek. Má krásně zelenou barvu a je skvělým zdrojem zinku a dalších důležitých minerálních látek. Vyrábí ji firma Adveni Medical: http://eshop.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-p….
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.