Dýňové nočky s lososem a „sýrovou“ omáčkou bez lepku, mléka a vajec

45
- reklama -

Suroviny

150 g mouky z dýňových semínek (Adveni Medical)
250 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm bílá bez lepku)
2 lžíce Hrašky
1 lžička soli
1/2 lžičky Xanthanu
1 lžíce oleje
360-380 ml vody
asi 100 g uzeného lososa
1 balení pomazánky Sojakrém (nebo 100 g jiné bez mléčné pomazánky připomínající tavený sýr)
200 ml rostlinného mléka
1 lžíce lahůdkového droždí (Tebi)
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Obě mouky promícháme s hraškou, solí a xanthanem, přidáme olej a po částech přiléváme vodu, až než zaděláme tužší nelepivé těsto. Z těsta odebíráme kousky velikosti kaštanu a tvarujeme noky.


    Zobrazit celý recept

  2. Nasypeme je do vroucí osolené vody (přidávám do ní lžíci oleje a lžičku jedlé sody, noky ani knedlíky pak prý „neosliznou“) a za občasného zamíchání je přivedeme k varu. Po chvíli vaření se noky odlepí ode dna a začnou plavat. Od této doby je vaříme asi 3-4 minuty. Scedíme je a můžeme podávat.

  3. Uzeného lososa nakrájíme na drobné kousky a krátce opečeme na suché pánvi.

  4. „Sýrovou“ pomazánku spolu s rostlinným mlékem přivedeme k varu a mícháme, až se vše spojí. Podle chuti dosolíme. Pokud chceme výraznější chuť, přidáme lžíci lahůdkového droždí. Na talíř nandáme porci nočků, posypeme opečeným lososem a přelijeme omáčkou.

Poznámka od kuchařky

Dýňová mouka je mouka vyrobená z dýňových semínek. Má krásně zelenou barvu a je skvělým zdrojem zinku a dalších důležitých minerálních látek. Vyrábí ji firma Adveni Medical: http://eshop.bezlepkova.com/mouky-z-bezlepkovych-p….

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.