
Suroviny
4 porce
- 2 cibule
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 malá dýně hokkaidó (500 g)
- 2 lžíce kari koření
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 200 g červené/klasické čočky
- 1 plechovka kokosového mléka (doporučuji ji určitě přidat, recept tím získá novou chuť, zkoušela jsem obě verze)
- 1 limetka nebo citron
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit čočku, předvařené bude vaření trvat cca 15 minut.
-
Najemno pokrájenou cibuli nechte spolu s nasekaným chilli a zázvorem zesklovatět na rozpáleném oleji, přidejte na kostičky nakrájenou dýni a ještě chvíli restujte.
-
Zasypte kari kořením a nasekaným česnekem, promíchejte, přidejte čočku a kokosové mléko. Nechte povařit cca 15 minut.
-
Dochuťte limetkovou/citronovou šťávou a můžete přidat lžičku arašídového másla na porci.
-
Podávejte buď samotné, s rýží basmati nebo s domácími plackami.
-
Domácí placky:
Ty připravíte z 1,5 hrnku mouky se špetkou soli, do které zapracujete olej a tolik vlažné vody, až vznikne hladké nelepivé těsto. To nechte 30 minut odpočinout a poté z něj na pomoučené desce válejte tenké placky, které z obou stran nasucho pečte na hodně rozpálené pánvi. Hotové placky skládejte na sebe a překryjte utěrkou, aby neztuhly.
Poznámka od kuchařky
Já podávala ještě s masem, neboť přítel je prostě masožravec a občas všežravec. Ovšem já osobně si pochutnávám na této doprotě jen tak, bez přílohy.