Suroviny
6-8 porcí
- dýně Hokaido
- cibule
- olivový olej
- troška másla
- stroužek česneku
- 3 tenké plátky zázvoru
- kari koření
- muškátový oříšek
- smetana na vaření
Postup přípravy receptu
-
Větší cibuli pokrájíme na větší kostičky a na olivovém oleji s kouskem másla v hrnci osmažíme.
-
Přídáme na kostky pokrájenou dýni, kterou předem omyjeme a vydlabeme vnitřek (Hokaido není již potřeba loupat, krásně se uvaří a rozmixuje i s kůrou). Necháme kostky dýně chvíli osmahnout společně s cibulí a zalijeme vodou.
-
Do vody přidáme i na větší plátky nakrájený stroužek česneku a 3 plátky zázvoru a přivedeme k varu.
-
Až je dýně měkká (uvařená je opravdu poměrně rychle), sundáme hrnec z ohně a ponorným mixérem vše rozmixujeme. Pokud by se polévka zdála velmi hustá, zředíme vodou na požadovanou hustotu.
-
Vrátíme na plotnu, přidáme lžičku kari koření a maličko nastrouhaného muškátového oříšku. Necháme vše společně provařit, osolíme podle chuti a nakonec zjemníme smetanou na vaření.
Poznámka od kuchařky
Tato polévka je opravdu výborná. Zázvor jí dodá určitou ostrost, takže není úplně vhodná pro malé děti. Ti, kteří nejsou příznivci dýňové polévky na sladko s mrkví, tento recept jistě ocení 😉