Suroviny
5 porcí
- 1 máslová dýně
- 3 střední mrkve
- 1 cm čerstvého zázvoru
- 400 ml kokosového mléka
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- sůl
- pepř
- K podávání:
- opražená semena dýně
- dýňový (nebo sezamový) olej
- čerstvá řeřicha, výhonky ředkviček apod.
Postup přípravy receptu
-
Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semeník, oloupeme slupku a nakrájíme na kousky. Očistíme mrkev a nakrájíme na kolečka. Mrkev spolu s dýní dáme do hrnce, opláchneme, scedíme, zalijeme čistou vodou a dáme vařit. Po 15 minutách přidáme nadrobno nasekaný zázvor, sůl a pepř dle chuti.
-
Přilijeme kokosové mléko a ještě krátce povaříme asi 3 minuty, vše rozmixujeme, přidáme lahůdkové droždí, promícháme a odstavíme.
-
Na talíři pokapeme zlehka dýňovým (nebo sezamovým) olejem, posypeme opraženými semínky dýně a ozdobíme zelenými výhonky.
Poznámka od kuchařky
Lahůdkové droždí není nutné, ale toto droždí nekyne, je zdravé a skvěle ochutí každé jídlo, koupit lze běžně ve zdravé výživě i supermarketech. Receptů na dýňovou polévku je hodně, všechny jsou skvělé a každá je trochu jiná.