
Suroviny
- /dýňová omáčka/
- malá Hokkaido dýně
- velká cibule
- zeleninový bujon Wurtzel
- obilný slad(cukr není nutný,dýně je nasládlá – já dala slad jen symbolicky.-)
- umeocet / jablečný ocet
- lžička sušené bazalky
- /marinované tofu/
- Tofu natural
- sezamový olej (2 lžíce)
- omáčka Tamari (lžíce)
- med (lžička)
- celozrné špaldové těstoviny vrtulky
Postup přípravy receptu
-
Dýni zbavíme „šťopky“ a vnitřek se semínky vydlabeme (semena můžeme uchovat ke květnové setbě, klíčivá jsou až několik let). Dýni nemusíme loupat, nakrájíme ji na kostky.
-
V hrnci si osmahneme cibuli na lžíci sezamového oleje a vhodíme dýni. Zalijeme vodou a přidáme kostku bujonu.
-
Po změknutí dýně (cca 15min) vše rozmixujeme tyčovým mixérem (kdo rád kouše,může jen rozšťouchat.-) A dochutíme umeoctem, bazalkou, sladem.
-
Tofu nakrájíme na plátky a naložíme do připravené marinády. Marinujeme nejlépe před noc.
-
Na suchou pánev vhodíme tofu i s nálevem a smažíme tak dlouho, dokud se všechna marináda do tofu nevsákne.
Poznámka od kuchařky
Tuto omáčku můžete konzumovat také jako vynikající polévku,jen k dýni přidáte trochu více vody a ke konci vmícháte zakysanou smetanu,po přidáni smetany už nevařte.