Dýňová nastavovaná kaše

44
- reklama -

Suroviny
3 – 4 porce

600 g dýně hokaido nebo mexické
400 g předem uvařených krup
mléko dle potřeby
50 g másla
3-4 stroužky česneku, dle chuti
majoránka nebo tymián
drcený kmín dle chuti
sůl
cibule dozlatova osmažená

Postup přípravy receptu

  1. Dýni očistíme, vydlabeme a pokrájíme na kostky nebo hrubě nastrouháme. Dýni nemusíme loupat.


    Zobrazit celý recept

  2. V kastrólu rozpustíme máslo, na kterém dýni, kterou jsme ochutili drceným kmínem a rozmáčknutým stroužkem česneku, osmažíme. Prospěje to konečné chuti. Pak dle potřeby osolíme, podléváme mlékem dle potřeby a zvolna dusíme pod poklicí doměkka.

  3. Dýně je vodnatější než brambory, vaření ve vodě není tak vhodné jako u brambor. Mléko postupně doléváme, necháváme ho jen tolik, abychom z máslové dýně vytvořili tak hustou kaši, jak si představujeme a nemuseli mléko slévat. Ke konci dušení přidáme k dýni i majoránku nebo tymián dle chuti a čerstvě nastrouhaný nebo rozetřený česnek.

  4. Dýni rozmixujeme dohladka na kaši (používám tyčový mixér), přisypeme teplé, předem uvařené kroupy v osolené vodě, které jsme scedili vše promícháme, případně ještě dosolíme a můžeme podávat.

  5. Podáváme nejlépe s dozlatova osmaženou cibulkou a volským okem nebo usmaženou uzeninou, pokud nechceme bezmasý pokrm, a také všude tam, kde se hodí bramborová kaše nebo brambory.