Suroviny
3 – 4 porce
- 600 g dýně hokaido nebo mexické
- 400 g předem uvařených krup
- mléko dle potřeby
- 50 g másla
- 3-4 stroužky česneku, dle chuti
- majoránka nebo tymián
- drcený kmín dle chuti
- sůl
- cibule dozlatova osmažená
Postup přípravy receptu
-
Dýni očistíme, vydlabeme a pokrájíme na kostky nebo hrubě nastrouháme. Dýni nemusíme loupat.
-
V kastrólu rozpustíme máslo, na kterém dýni, kterou jsme ochutili drceným kmínem a rozmáčknutým stroužkem česneku, osmažíme. Prospěje to konečné chuti. Pak dle potřeby osolíme, podléváme mlékem dle potřeby a zvolna dusíme pod poklicí doměkka.
-
Dýně je vodnatější než brambory, vaření ve vodě není tak vhodné jako u brambor. Mléko postupně doléváme, necháváme ho jen tolik, abychom z máslové dýně vytvořili tak hustou kaši, jak si představujeme a nemuseli mléko slévat. Ke konci dušení přidáme k dýni i majoránku nebo tymián dle chuti a čerstvě nastrouhaný nebo rozetřený česnek.
-
Dýni rozmixujeme dohladka na kaši (používám tyčový mixér), přisypeme teplé, předem uvařené kroupy v osolené vodě, které jsme scedili vše promícháme, případně ještě dosolíme a můžeme podávat.
-
Podáváme nejlépe s dozlatova osmaženou cibulkou a volským okem nebo usmaženou uzeninou, pokud nechceme bezmasý pokrm, a také všude tam, kde se hodí bramborová kaše nebo brambory.