Suroviny
- 1 kg dýně
- 1 kg jablek
- 1 citrón
- 1/2 kg cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 Gelfix (pektogel, želírovací cukr, aj.)
- kapka rumu
- pár kapek meruňkové tresti
- špetka kyseliny citronové
Postup přípravy receptu
-
Dýni nakrájíme na kostičky, jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky a vše dáme do kastrolu, ve kterém budeme marmeládu vařit. Vymačkáme šťávu z jednoho citronu a přidáme ke směsi.
-
Pomalu rozváříme, občas zamícháme.
-
Když je vše trochu rozvařené, přidáme cukr s gelfixem a meruňkovou trestí. Já jsem neměla meruňkovou, tak jsem použila pomerančovou tresť.
-
Přidáme trochu rumu, to záleží na vás, kolik….přiměřeně a malinko kyseliny citronové.
-
Vaříme a po chvilce vše ponorným mixerem rozmixujeme.
-
Necháme ještě malinko povařit a horké plníme do sklenic, které ihned zavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Kdo chce, tak může i sterilovat, ale já to nedělám.
Poznámka od kuchařky
Recept mi poslala kamarádka, dělá ho již léta. Marmeláda je pěkně hustá a velice dobrá.