
Suroviny
- malá dýně hokkaido
- česnek
- sůl (možno i vegeta, ale já vegetu nedávám)
- rozmarýn
- mleté maso ochucené jako na karbanátky
- vařené fazolky
- strouhaný sýr
- olej
Postup přípravy receptu
-
Dýni hokkaido o průměru cca 15 cm důkladně omyjeme a rozkrojíme na poloviny. Vybereme semeník a začneme tvořit: česnekem utřeným se solí vnitřek obou polovin dýně důkladně vymažeme a to i na jejich cca centimetrových okrajích. Takto vymazané „bábovičky“ ve stejném rozsahu posypeme vegetou. (Kdo neuznává vegetu, mírně přisolí). Na dno báboviček nasypeme trochu rozmarýnu.
-
Nyní budeme potřebovat mleté maso, které upravíme stejným způsobem, jako když děláme karbanátky (karbanátky se připravují různě, já do nich přidávám syrovou drobounce pokrájenou cibuli a pro účel naplnění báboviček nesmí chybět hořčice). Nyní mletým karbanátkově upraveným masem vnitřek báboviček naplníme tak, aby maso kopírovalo vnitřek báboviček asi tak o síle 2 cm. V bábovičkách musí zůstat stále ještě důlek.
Tento důlek naplníme fazolkami uvařenými v zeleninovém vývaru (vývar slijeme a použijeme na polévku) a fazolky promícháme s trochou se solí utřeného česneku. Fazolkami naplníme důlek do kopečka. Posypeme bohatou vrstvou čerstvé bazalky a strouhaným sýrem.
-
Hlubší pekáček vyložíme pečícím papírem, lehce ho potřeme olejem a bábovičky do něj vložíme. Zapékáme při cca 190 stupních C asi tři čtvrti hodiny. Na talíři bábovičku obložíme krájenými rajčaty, krájenými paprikami a krájenými okurkami.
-
Brambory nepřidáváme, protože pečená dýně dokonale supluje brambory a celková váha jedné hotové bábovičky činí skoro tři čtvrti kg. Po jejím snězení by odfukoval i těžce upracovaný dřevorubec. Proto jako přílohu volíme jakkoli upravenou, ale už jen čerstvou syrovou zeleninu.
-
Fantazii se meze nekladou, proto lze v důlku bábovičky využít i vařenou a v osmažené strouhance promíchanou krájenou brokolici, květák, nebo jen rozklepnuté vajíčko.
Poznámka od kuchařky
Recept je opsaný z jedné zahrádkářské diskuze, a je tak pěkný, že by byl hřích ho sem nepřidat. Je to anonymní diskuze, takže jméno autora receptu neznám, ale když se přihlásí, ráda za recept poděkuji a jméno k receptu přidám. Recept jsem mírně upravila.