Dvoudenní kvásek

73
- reklama -

Suroviny

110 g žitné mouky
krajíc chleba
300 ml vody (teplé)
30 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. 36-48 h před plánovaným pečením dáme do teplé vody rozmočit chleba, pak ho mixnem ponorným mixérem dohladka.


    Zobrazit celý recept

  2. Přidáme téměř všechnu mouku (lžíci dáme stranou do druhého dne), droždí, rozmícháme a zakryjeme proti prachu a osychání.

  3. Druhý den je kvásek plný pěkných bublin. Vmícháme zbytek mouky a necháme do třetího dne – dne pečení. Pak přidáme potřebné množství vody (150-600 ml), přiměřeně tomu mouky a dalších surovin na chleba a můžeme péct.

  4. (Já tento kvásek zadělávám večer, 1,5 dne před pečením).

Poznámka od kuchařky

Nejedná se o pravý kvásek, ten je v receptu tady : http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/

Recept na dvoudenní kvásek mě napadl při čtení Kuchařky pro krkonošského medvěda (nakl.Dona), kde doporučují vyrobit něco podobného kvásku pro přípravu kysela.

Chleba, vyrobený z něj, kyne před očima a je výborný, lepší, než ten z obchodu. Peču ho už hodně let.http://www.toprecepty.cz/recept/6912-obycejny-chle…

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/