Suroviny
- 110 g žitné mouky
- krajíc chleba
- 300 ml vody (teplé)
- 30 g droždí
Postup přípravy receptu
-
36-48 h před plánovaným pečením dáme do teplé vody rozmočit chleba, pak ho mixnem ponorným mixérem dohladka.
-
Přidáme téměř všechnu mouku (lžíci dáme stranou do druhého dne), droždí, rozmícháme a zakryjeme proti prachu a osychání.
-
Druhý den je kvásek plný pěkných bublin. Vmícháme zbytek mouky a necháme do třetího dne – dne pečení. Pak přidáme potřebné množství vody (150-600 ml), přiměřeně tomu mouky a dalších surovin na chleba a můžeme péct.
-
(Já tento kvásek zadělávám večer, 1,5 dne před pečením).
Poznámka od kuchařky
Nejedná se o pravý kvásek, ten je v receptu tady : http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/
Recept na dvoudenní kvásek mě napadl při čtení Kuchařky pro krkonošského medvěda (nakl.Dona), kde doporučují vyrobit něco podobného kvásku pro přípravu kysela.
Chleba, vyrobený z něj, kyne před očima a je výborný, lepší, než ten z obchodu. Peču ho už hodně let.http://www.toprecepty.cz/recept/6912-obycejny-chle…
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/