
Suroviny
4 porce
- 600 g vepřové plece
- 1 větší cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lahůdková cibulka
- 1 malá bulva celeru
- 4-5 řapíků celeru
- l-2 větší lžíce rajského protlaku
- 1 lžička sušeného zázvoru
- instantní jíška, nebo solamyl
- trochu oleje
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Maso si nakrájíme na menší kousky, cibuli nadrobno, celer na malé kostičky, řapíkatý celer na malé kousky a česnek propasírujeme nebo utřeme se solí.
-
Na oleji si osmažíme dosklovata cibuli, přidáme maso a necháme nejdřív dusit ve vlastní šťávě, až se nám začne chytat dna, zalijeme vodou aby bylo maso pod ní, opepříme, osolíme, přidáme rajčatový protlak a zázvor a necháme dusit.
-
Když maso měkne a voda se částečně vydusí, dáme k němu česnek, oba celery, dochutíme solí, můžeme dolít vývar, nebo vodu, dusíme dál až máme všechno měkké a nakonec zahustíme jíškou nebo solamylem rozmíchaným v trošce vody a necháme přejít varem do zhoustnutí.
Poznámka od kuchařky
Podávala jsem s „Babiččinými širokými nudlemi“, chutnalo nám a obojí celer je vážně chutný! Hodila by se i rýže, knedlíky a brambory.