Dvoubarevný piškotový tunel

73
- reklama -

Suroviny

Těsto:
3 vejce
1 lžíce vody
75 g cukr krupice
75 g hladké mouky
Jahodová náplň:
150 g jahod ( i mražené)
50 g cukru
125 ml smetany ke šlehání
5 g (5 lístků) želatiny
Náplň z vaječného koňaku:
100 ml vaječného koňaku
30 g cukru
5 g (5 lístků) želatiny
125 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme vejce s cukrem do husté pěny, přidáme vodu a nakonec mouku.

  2. Těsto rozetřeme na vymazaný pečicí papír a pečeme při 190°C asi 8-10 min.

  3. Jahody rozmixujeme s cukrem.

  4. Želatinu namočíme do vody a necháme nabobtnat (dle návodu na sáčku), pak jahody přidáme k želatině (né naopak) a promícháme.

  5. Nakonec přidáme do směsi dotuha ušlehanou šlehačku.

  6. Na světlou náplň dáme vaječný koňak s cukrem do předem namočené a rozpuštěné želatiny, promícháme a přidáme opět dotuha ušlehanou šlehačku.

  7. Z upečeného plátu těsta odřízneme 1/3 (tj. 30×10 cm). Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinářskou folií a vložíme do ní větší část těsta. Formu si šikmo podložíme a lžící vkládáme jahodovou náplň. Necháme trochu zatuhnout a stěrkou dodáme a urovnáme žlutou náplň.

  8. Přiklopíme odkrojeným plátem těsta a dáme do ledničky zatuhnout asi na 2 hod. Pak vyklopíme a povrch můžeme dále zdobit šlehačkou.

Poznámka od kuchařky

Toto množství je na klasickou velikost formy na srnčí hřbet o délce 30 cm. Těsto tudíž pečeme na plechu 30×30 cm vyloženém pečícím papírem (abychom měli hladký povrch, papír vymažeme např. olejem). Pokud nemáme takovou velikost plechu, ohneme dle požadované velikosti papír a zajistíme, aby se při pečení těsto neroztékalo. V nejhorším případě požadovanou velikost z plátu těsta vyřízneme.

Ještě k té želatině. Na tento moučník je nejlepší plátková. Na fotografiích je použita prášková, ale nezatuhlo to tolik, jak by bylo potřeba. Ale dalo se to krájet.