
Suroviny
- Těsto:
- 3 vejce
- 1 lžíce vody
- 75 g cukr krupice
- 75 g hladké mouky
- Jahodová náplň:
- 150 g jahod ( i mražené)
- 50 g cukru
- 125 ml smetany ke šlehání
- 5 g (5 lístků) želatiny
- Náplň z vaječného koňaku:
- 100 ml vaječného koňaku
- 30 g cukru
- 5 g (5 lístků) želatiny
- 125 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme vejce s cukrem do husté pěny, přidáme vodu a nakonec mouku.
-
Těsto rozetřeme na vymazaný pečicí papír a pečeme při 190°C asi 8-10 min.
-
Jahody rozmixujeme s cukrem.
-
Želatinu namočíme do vody a necháme nabobtnat (dle návodu na sáčku), pak jahody přidáme k želatině (né naopak) a promícháme.
-
Nakonec přidáme do směsi dotuha ušlehanou šlehačku.
-
Na světlou náplň dáme vaječný koňak s cukrem do předem namočené a rozpuštěné želatiny, promícháme a přidáme opět dotuha ušlehanou šlehačku.
-
Z upečeného plátu těsta odřízneme 1/3 (tj. 30×10 cm). Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinářskou folií a vložíme do ní větší část těsta. Formu si šikmo podložíme a lžící vkládáme jahodovou náplň. Necháme trochu zatuhnout a stěrkou dodáme a urovnáme žlutou náplň.
-
Přiklopíme odkrojeným plátem těsta a dáme do ledničky zatuhnout asi na 2 hod. Pak vyklopíme a povrch můžeme dále zdobit šlehačkou.
Poznámka od kuchařky
Toto množství je na klasickou velikost formy na srnčí hřbet o délce 30 cm. Těsto tudíž pečeme na plechu 30×30 cm vyloženém pečícím papírem (abychom měli hladký povrch, papír vymažeme např. olejem). Pokud nemáme takovou velikost plechu, ohneme dle požadované velikosti papír a zajistíme, aby se při pečení těsto neroztékalo. V nejhorším případě požadovanou velikost z plátu těsta vyřízneme.
Ještě k té želatině. Na tento moučník je nejlepší plátková. Na fotografiích je použita prášková, ale nezatuhlo to tolik, jak by bylo potřeba. Ale dalo se to krájet.