Dvoubarevné linecké aneb okatá paráda

167
- reklama -

Suroviny

Světlé linecké těsto:
225 g hladké mouky
75 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového cukru
1 lžička strouhané citrónové kůry
150 g másla
1 žloutek
2 lžíce zakysané smetany
nepečené tmavé těsto:
175 g moučkového cukru
100 g kakaa
50 g jemně strouhaných opražených lískových oříšků
1 lžička strouhané citrónové kůry
50 g másla
tuzemák dle chuti a potřeby
na slepení:
rybízový džem
poleva:
300 g moučkového cukru
1 bílek
2 lžíce citrónové šťávy
na dozdobení:
kandované ovoce

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravte pečená linecká kolečka: mouku promíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou, přidejte na kostky nakrájené tuhé máslo, žloutek, „zakysku“ (dle potřeby) a vše rychle zpracujte do podoby hladkého jemného těsta.

  2. Bochánek krátce přehněte a zabalený ve fólii uložte 1 hodinu v chladu. Z odleželého těsta vypracujte plát silný 3 mm a vypíchněte z něj kolečka o průměru cca 45 mm, jež upečete na plechu s papírem dorůžova (při 175°C cca 8 až 10 minut).

  3. Dále připravte nepečené tmavé těsto: Kakao prosejte k moučkovému cukru v misce, přidejte jemně strouhané opražené „lískáče“, citrónovou kůru a vše promíchejte. Sypký základ propracujte s měkkým máslem, Tuzemákem a bochánek nelepivé tužší hmoty nechte opět zabalený ve fólii v chladu krátce odležet.

  4. Na válu poprášeném moučkovým cukrem z ní pak vyválejte plát silný cca 3 mm, vypíchněte z něj kolečka stejného průměru a vždy jedno slepte se světlým lineckým kouskem trochou pikantního rybízového džemu.

  5. Povrch slepených kousků smočte v polevě, jejíž základ tvoří prosátý moučkový cukr utřený či prošlehaný se syrovým bílkem a citrónovou šťávou (dle potřeby). Než poleva ztuhne, přidejte do středu každého kousku polovinu kandované třešně. Cukroví skladujte v uzavřené krabici v suchu a chladu.

  6. Užitečný tip: při pečení se může stát, že se světlá linecká kolečka poněkud „smrsknou“. V takovém případě použijte při vypichování protilehlých koleček nepečené čokoládové hmoty menší formičku. Případně tmavé plátky upravte prsty; lze je stlačit či naopak roztlačit.

Poznámka od kuchařky

Podrobný fotonávod najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/vanoce-za-dvermi-d…

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.