
Suroviny
- Světlé linecké těsto:
- 225 g hladké mouky
- 75 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 lžička strouhané citrónové kůry
- 150 g másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce zakysané smetany
- nepečené tmavé těsto:
- 175 g moučkového cukru
- 100 g kakaa
- 50 g jemně strouhaných opražených lískových oříšků
- 1 lžička strouhané citrónové kůry
- 50 g másla
- tuzemák dle chuti a potřeby
- na slepení:
- rybízový džem
- poleva:
- 300 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 2 lžíce citrónové šťávy
- na dozdobení:
- kandované ovoce
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravte pečená linecká kolečka: mouku promíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou, přidejte na kostky nakrájené tuhé máslo, žloutek, „zakysku“ (dle potřeby) a vše rychle zpracujte do podoby hladkého jemného těsta.
-
Bochánek krátce přehněte a zabalený ve fólii uložte 1 hodinu v chladu. Z odleželého těsta vypracujte plát silný 3 mm a vypíchněte z něj kolečka o průměru cca 45 mm, jež upečete na plechu s papírem dorůžova (při 175°C cca 8 až 10 minut).
-
Dále připravte nepečené tmavé těsto: Kakao prosejte k moučkovému cukru v misce, přidejte jemně strouhané opražené „lískáče“, citrónovou kůru a vše promíchejte. Sypký základ propracujte s měkkým máslem, Tuzemákem a bochánek nelepivé tužší hmoty nechte opět zabalený ve fólii v chladu krátce odležet.
-
Na válu poprášeném moučkovým cukrem z ní pak vyválejte plát silný cca 3 mm, vypíchněte z něj kolečka stejného průměru a vždy jedno slepte se světlým lineckým kouskem trochou pikantního rybízového džemu.
-
Povrch slepených kousků smočte v polevě, jejíž základ tvoří prosátý moučkový cukr utřený či prošlehaný se syrovým bílkem a citrónovou šťávou (dle potřeby). Než poleva ztuhne, přidejte do středu každého kousku polovinu kandované třešně. Cukroví skladujte v uzavřené krabici v suchu a chladu.
-
Užitečný tip: při pečení se může stát, že se světlá linecká kolečka poněkud „smrsknou“. V takovém případě použijte při vypichování protilehlých koleček nepečené čokoládové hmoty menší formičku. Případně tmavé plátky upravte prsty; lze je stlačit či naopak roztlačit.
Poznámka od kuchařky
Podrobný fotonávod najdete ZDE:
http://www.hobbymanie.tv/clanek/vanoce-za-dvermi-d…
K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.