- reklama -
Suroviny
- plátek másla cca 1 cm silný
- 1 cibule
- 1/2 bulvy středně velkého celeru ( nebo jeden menší celý )
- 2 PL hl. mouky
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 500 ml vody nebo vývaru
- 500 ml mléka (nebo smetany na vaření, pokud chceme mít polévku opravdu hodně vydatnou)
- 1-2 drobně pokrájená sušená rajčata (mohou být i naložená v oleji )
- sůl
- pepř
- špetka chilli vloček
Postup přípravy receptu
-
Na rozehřátém másle opečeme dosklovita na kostičky nakrájenou cibuli.
-
Přidáme na nudličky nakrájený, předem oloupaný bulvový celer a smažíme za častého promíchání do té doby, než začne zelenina zlátnout.
-
Zasypeme moukou, ještě asi 2 minutky prosmažíme ( teď už za stálého míchání ), zalijeme vodou, mlékem ( popř. smetanou ), osolíme, opepříme a vaříme do změknutí celeru.
-
Potom polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme na plátky nakrájený řapíkatý celer a ještě chvíli provaříme.
-
Nakonec vmícháme pesto a kdo má rád, tak i trochu chilli, a prohřejeme.
-
Podáváme s krutonky nebo s čerstvým pečivem, dobré jsou k ní i topinky potřené česnekem:-)
Kuchařka: Danca