- reklama -
Suroviny
- 600 g hladké mouky
- 120 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 220 ml mléka
- 30 g čerstvého droždí (nebo 3/4 sáčku suchého)
- 2 vejce
- 120 g másla
- 2 hrsti rozinek
- namočených v 30 ml rumu (nebo kandované ovoce dle chuti)
- špetka soli
- 1/2 citronu (na citronovou kůru)
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Uděláme těsto a necháme 1 hod vykynout.
-
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě půlky a do jedné zapracujeme kakao.
-
Z každé poloviny utvoříme 6 válečků a z nich pak pleteme vánočku: první díl pletu ze 4 (dva bílé, dva hnědé), druhý ze 2 bílých a 1 hnědého, třetí díl ze dvou hnědých a jednoho bílého a poslední z jednoho bílého a jednoho hnědého.
-
Pak skládám:
na plech dám díl ze 4 ks a udělám rukou žlábek, potřu vejcem a dám na něj druhý díl, zase udělám důlek a dám třetí díl, nakonec dám poslední díl ze dvou a konce zahnu pod vánočku, nechám 30 min kynout na plechu, potřu vejcem a dám péct na 180 stupňů asi 15 min, potom stáhnu na 160°C a dopékám asi 30-40 min (špejlí zkouším, zda je propečeno).
Kuchařka: lenkavaj