
Suroviny
30 porcí
- 500 g proseté hladké mouky
- 40 g krupicového cukru
- 30 g másla
- 1 vejce
- 2 žloutky
- špetka soli
- citronová kůra z 1 citronu
- mléko podle potřeby
Postup přípravy receptu
-
Do mísy jsem nasypala mouku, sůl, cukr, citronovou kůru a tuto suchou směs jsem promíchala.
-
Dále jsem přidala vejce a žloutky, máslo a začala jsem vypracovávat těsto. Pokud se vám těsto nespojí, přilijte podle potřeby mléko. Přilévejte ho postupně po menších dávkách pouze do chvíle, kdy se těsto začne spojovat. Zpracujte tuhé těsto.
-
Těsto jsem si rozdělila na 35 g díly a z těch jsem vyválela delší válečky. Ty jsem na koncích nařízla a tvarovala je do tvarů kostí.
-
Takto připravené těsto jsem smažila v rozpáleném oleji dozlatova.
-
Hotové pečivo jsem dala na papírový ubrousek, aby z nich odkapal přebytečný tuk, a potom ho ještě za tepla obalila v moučkovém cukru.
Poznámka od kuchařky
YouTube: https://youtu.be/X7HHAiPFnH0
Blog: https://dvevtroube.blogspot.com/2018/10/dusicky-ko…
Do těsta jsem přidala citronovou kůru a sůl, to v původním receptu nebylo. Myslím, že jsem udělala dobře. Bez toho by to nebylo ono.
Neděste se, že je těsto tuhé. Má prý takové být. Potom i výsledná kost je maličko tužší. Nejlepší jsou samozřejmě úplně čerstvé. Druhý den je pečivo o něco víc tužší, ale zuby si na tom nevylámete :D.
Pokud nechcete dělat kosti, těsto můžete vyválet, vykrojit obdélník a udělat do něj křížek. Pak jen usmažit a obalit v cukru.