
Suroviny
4-6 porcí
- 1 kg hovězího pupku
- 1 polévková lžíce pepře čtyř barev
- 1/2 kávové lžičky rychlosoli Praganda
- 4 velké cibule
- sůl
- pepř
- 3 bobkové listy
- nové koření
- 20 dkg uzené slaniny
- 3 vařená vejce
- hl. mouka
- režná nit
Postup přípravy receptu
-
Plát hovězího pupku odblaníme a vnitřní stranu potřeme rychlosolí Praganda (pro barvu, ale není to nutné), opepříme v hmoždíři rozdrcenou směsí pepřů.
-
Opepřený a osolený plát hovězího pupku smotáme, pevně převážeme režnou nití, potřeme na povrchu směsí plnotučné hořčice a drceného pepře a necháme odležet do druhého dne.
-
Zprudka opečeme v hrnci na kostky nakrájenou slaninu a vložíme na hrubší měsíčky nakrájené cibule.
-
Jakmile je cibule zlatavé barvy, tak vložíme maso, aby se zatáhlo. Orestované maso podlijeme masovým vývarem tak, aby bylo do poloviny ponořeno.
-
Pod pokličkou „táhneme“ při minimálním varu 2-3 hodiny.
-
Kontrolujeme a je-li potřeba, dolijeme vývar a opět „táhneme“ pod pokličkou, dokud není maso krásně měkké.
-
Dušené maso vyjmeme, odstraníme režnou nit a nakrájíme plátky.
-
Vývar propasírujeme, čímž nám vznikne absolutně hladká omáčka, do které pro zvýraznění a obohacení chuti nakrájíme na kostičky na tvrdo uvařená vejce.
-
Dohustíme dle potřeby instantní tmavou jíškou a ještě cca 5 minut necháme provařit.
-
Výbornou přílohou jsou nové brambory s cibulkou nebo i houskový knedlík.
Poznámka od kuchařky
Pro odpůrce Pragandy, kteří si ji dostatečně užijí v salámech a jiných uzeninách oznamuji, že není nutná, lze nahradit běžnou solí.