Dušené zelí – zadělávané

482
- reklama -

Suroviny
3 porce

500 g hlávkového zelí (lze bílé i červené), očištěné, bez košťálu
100 g cibule
sádlo, uzený špek nebo olej
sůl
pepř mletý
drcený kmín
cca 3 stroužky česneku, dle chuti
400-500 ml vývaru
cca 1,5 lžíce hladké mouky
200 g paprikové klobásy nebo ostravské, moravské

Postup přípravy receptu

  1. Oloupanou a pokrájenou cibuli osmažíme na sádle, uzeném špeku nebo oleji lehce dozlatova. Pak přisypeme na nudličky pokrájené zelí, které osolíme a okořeníme pepřem, kmínem a česnekem.
    Promícháme společně s cibulí, zalijeme vývarem a za občasného promíchání dusíme doměkka (nerozdusit na kaši!).


    Zobrazit celý recept

  2. Během dušení si pokrájíme klobásu na slabší kolečka, která osmažíme na pánvi. Pokud je klobása hodně tučná, nemusíme dávat ani tuk na smažení. Klobásu vyndáme stranou a na pánvi po klobáse si uděláme jíšku. Pokud je na pánvi málo tuku, přidáme jednu dvě lžičky oleje (sádla) a ty zaprášíme moukou, kterou za stálého míchání necháme zpěnit a osmažit dorůžova.

  3. Takto hotovou jíšku přidáme k dušenému zelí, promícháme a necháme společně ještě krátce provařit, případně zředíme troškou vývaru. Pokud je třeba, zelí ještě dochutíme solí, pepřem, česnekem a buď do něj rovnou vmícháme osmaženou klobásu nebo ji na zadělávané zelí dáme, až když je nandané na talířích.

  4. Podáváme s chlebem, bramborovým nebo houskovým knedlíkem či bramborovými noky.

  5. Další varianty zadělávaného zelí: do jíšky můžeme nechat krátce osmažit i sladkou papriku (1,5 lžičky). Zadělávané zelí můžeme také ochutit majoránkou nebo tymiánem. Místo klobásy můžeme osmažit kvalitní špekáčky nebo párky ve střívku, případně uzené maso. Pokud chceme zadělávané zelí připravit bezmasé, vynecháme uzeninu a podávat můžeme například s vejcem. Dochutit zadělávané zelí můžeme i rajským protlakem, který přidáváme do hrnce společně se zelím. Jestliže máme rádi bramborové pokrmy, není na škodu přidat k zelí uvařit i na kostičky pokrájené dvě tři brambory.