Suroviny
4 porce
- 700-800 g vepřové kotlety, kýty, krkovice…
- 100 g farmářské slaniny
- 150 g hlívy
- 150 g pórku
- 2 větší řapíky celeru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- nasekaný zázvor na dozdobení
- sůl
- pepř
- olej
- vývar
- jíška, je-li třeba
Postup přípravy receptu
-
Maso pokrájíme na plátky a po stranách nařízneme, aby se nám nekroutilo při tepelné úpravě. Naklepávat nemusíme, stačí osolit a opepřit.
-
Na trošce oleje osmažíme plátky masa a na nudličky nebo kostičky pokrájenou slaninu dozlatova. Poté plátky vyndáme stranou, do výpeku přisypeme pokrájenou hlívu, pórek a řapíkatý celer, nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Vše za občasného promíchání orestujeme jen do povadnutí, pak vrátíme zpět plátky masa, podlijeme cca 200 ml vývaru a dusíme pod poklicí doměkka, za občasného promíchání a případného podlití, dle potřeby.
-
Když máme maso měkké, dle chuti dosolíme a opepříme, pokud jsme podlili trochu více, můžeme sos zahustit troškou jíšky a provaříme.
-
Podáváme s bramborem, rýží, gnocchi nebo noky a na talíři ještě posypeme troškou jemně nasekaného čerstvého zázvoru.