
Suroviny
3 – 4 porce
- 500 g vepřového masa ( zde plecko )
- 2 cibule
- 1/2 skleničky pečených rajčat ( nebo sušených, naložených v oleji )
- 3 lžíce balzamikového octa
- 4 lžičky třtinového cukru
- gelový zeleninový bujon
- 250 g žampionů
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 paprikový lusk
- 2 jarní cibulky
- olivový olej
- kousek másla
- kousek sádla
- 2 lžičky kari koření(např asijské )
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okraje nařízneme. Osolíme a posypeme curry kořením.
-
Protáhneme v hladké mouce a na rozpáleném sádle prudce z obou stran osmažíme.
-
Dáme stranou a ve výpeku osmahneme na céčka nakrájenou cibuli.
-
Přidáme rajčata, protlak, cukr a krátce zarestujeme. Stříkneme balzamiko a necháme odpařit.
-
Přidáme bujon a vodu, necháme provařit.
-
Vložíme maso a dusíme doměkka. Podle potřeby přiléváme vodu. Dosolíme, pokud je potřeba, dochutíme pepřem, případně cukrem. Výsledná chuť by měla být lehce pikantní a sladkokyselá.
-
Ničím nezahušťujeme, omáčka je hustá dost. Můžeme zjemnit přidáním kousku studeného másla. Pak už nevaříme.
-
V pánvi si rozpálíme olivový olej s kouskem másla a přihodíme nakrájené žampiony. Restujeme cca 10 min., pak osolíme, opepříme, můžeme přidat drcený kmín.
-
Pak přidáme pokrájenou papriku a jarní cibulku. Restujeme dalším 5 minut.
Podáváme např. s bramborovou kaší. Žampionové ragú položíme na jednotlivé porce masa.









