Dušené vepřové plátky v pikantní sladkokyselé omáčce

110
- reklama -

Suroviny
3 – 4 porce

500 g vepřového masa ( zde plecko )
2 cibule
1/2 skleničky pečených rajčat ( nebo sušených, naložených v oleji )
3 lžíce balzamikového octa
4 lžičky třtinového cukru
gelový zeleninový bujon
250 g žampionů
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce rajčatového protlaku
1 paprikový lusk
2 jarní cibulky
olivový olej
kousek másla
kousek sádla
2 lžičky kari koření(např asijské )
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okraje nařízneme. Osolíme a posypeme curry kořením.

  2. Protáhneme v hladké mouce a na rozpáleném sádle prudce z obou stran osmažíme.

  3. Dáme stranou a ve výpeku osmahneme na céčka nakrájenou cibuli.

  4. Přidáme rajčata, protlak, cukr a krátce zarestujeme. Stříkneme balzamiko a necháme odpařit.

  5. Přidáme bujon a vodu, necháme provařit.

  6. Vložíme maso a dusíme doměkka. Podle potřeby přiléváme vodu. Dosolíme, pokud je potřeba, dochutíme pepřem, případně cukrem. Výsledná chuť by měla být lehce pikantní a sladkokyselá.

  7. Ničím nezahušťujeme, omáčka je hustá dost. Můžeme zjemnit přidáním kousku studeného másla. Pak už nevaříme.

  8. V pánvi si rozpálíme olivový olej s kouskem másla a přihodíme nakrájené žampiony. Restujeme cca 10 min., pak osolíme, opepříme, můžeme přidat drcený kmín.

  9. Pak přidáme pokrájenou papriku a jarní cibulku. Restujeme dalším 5 minut.
    Podáváme např. s bramborovou kaší. Žampionové ragú položíme na jednotlivé porce masa.