
Suroviny
6 porcí
- 1 kg vepřového masa (kýta nebo plecko)
- 1/2 kg čerstvého hrášku
- 2 cibule
- 1/2 svazku pažitky
- 2 dcl sladké smetany
- hladká mouka
- 1/2 litru vývaru z kostí
- sádlo
- máslo
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Vepřové maso nakrájíme na malé kostky.
-
Ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a drceným kmínem.
-
Do hrnce si dáme rozpálit lžíci sádla a přidáme na jemno nakrájené cibule. Přidáme maso a rychle orestujeme, aby neztratilo na šťavnatosti.
-
Po orestování maso do ¾ podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou, dokud není krásně měkké.
-
Přidáme smetanu s vyloupaným čerstvým hráškem a necháme 10 minut ještě lehce probublávat.
-
Trochu omáčky si odebereme a ve vhodné nádobě za pomocí ponorného mixeru rozmixujeme čerstvou pažitku, aby nám vznikla lehce zelená omáčka.
-
Poté vlijeme zpět do hrnce a promícháme.
-
Po provaření lehce zjemníme dvěma oříšky másla a dle potřeby a chuti můžeme zahustit, nebo již jen dochutit pepřem a solí. Podáváme s rýží, nebo s opečenými plátky brambor, které zpestříme kousky vařené mrkve, šalotky, sekaného rozmarýnu s pár kuličkami čerstvého hrášku. Vše společně opečeme krátce před podáváním a krásně se nám tím příloha stane barevnější.









