Dušené kuřecí stehenní maso s rychlou přípravou

262
- reklama -

Suroviny
3 porce

3 plátky stehenního masa – cca 400 g
sůl
oblíbené koření
nebo jen čerstvě hrubě mletý pepř, prolisovaný česnek apod.
2,5 lžíce oleje
10 g mouky
cca 200 ml vody v začátku a pak dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Stehenní maso osolíme a okořeníme dle svých zvyklostí. Buď použijeme nějaké oblíbené koření, nebo maso potřeme prolisovaným česnekem, případně zvolíme nějaké bylinky.


    Zobrazit celý recept

  2. Na pánev s nepřilnavým povrchem vlijeme olej, necháme ho rozehřát a maso z obou stran opečeme. Pak ho dáme na stranu na hromádku (nebo vyjmeme na talíř), do výpeku přidáme mouku a za stálého míchání ji chvilku restujeme – jako jíšku. Pak zalijeme vodou, mícháme až do varu a můžeme lehce přisolit. Záleží, jak moc je osolené maso. Maso opět rozložíme, přikryjeme pokličkou a necháme dusit. Vodu dáme dle potřeby. Jednou v průběhu dušení maso otočíme a pokud je třeba, přidáme vodu. Tu občas zkontrolujeme a pokud je třeba, tak trochu přidáme. Ke konci dušení už šťávu buď zredukujeme, necháme odpařit bez pokličky nebo naopak přidáme trochu vody.

  3. Vhodná je bramborová příhoha a zeleninový salát.

Poznámka od kuchařky

Takto připravuji maso když spěchám, ale potřebuji mít navařeno. V kuchyni nikdo nechce strávit mnoho času, když je třeba i na chatě nebo chalupě. A maso se lehce připraví v jedné pánvi i s dobře provařenou šťávou, bez zbytečného nádobí navíc.

Maso se může nožem upravit a naklepat, bude se připravovat kratší dobu. Ale nutně se naklepávat nemusí.

Pokud se dělá více porcí, tak dělávám v troubě. Maso se na pánvi opeče a naskládá do pekáčku. V pánvi se udělá jíška, zalije vodou, nechá zavařit, vlije na maso a pekáček se přiklopí. Je dobré šťávu lehce osolit hned v začátku, pokud není maso moc solené. Pekáček se vloží do předehřáté trouby. Ke konci přípravy se upraví hustota šťávy. Buď pekáček odklopíme nebo přidáme trochu vody.