
Suroviny
4 porce
- 1 kg vepřová kýta (bez kosti)
- 1 cibule (středně velká)
- sádlo
- máslo
- olej
- uzený špek
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Maso prošpikujeme uzeným špekem, posolíme, popepříme a necháme v chladnu uzrát.
-
Do tlakového hrnce dáme sádlo, máslo a olej v poměrech 1:1:1, a to tolik aby bylo pokryté celé dno hrnce zhruba do výšky 1 cm. Na tomto rozpáleném tuku kýtu ze všech stran restujeme spolu s vloženou oloupanou cibulí. Pak podlijeme zhruba dvěma deci vody, uzavřeme a dusíme do měkka.
-
Zhruba v půlhodinových intervalech otvíráme „tlakáč“, zkoušíme tvrdost/měkkost a popřípadě doléváme vodu. Jakmile je maso měkké, tak jej vyndáme a na prkénku naporcujeme na cca 1 cm plátky.
-
Spolu s výpekem přendáme do kastrolu mírně zaprášíme moukou nebo hotovou suchou, či předem připravenou jíškou. Mouku můžeme také napřed orestovat na sucho na pánvi. Dostatečně provaříme a můžeme podávat.
Poznámka od kuchařky
Záleží na kvalitě masa! My jsme ho měli z nějaké staré vysloužilé prasnice, protože jsme to dělali 3 hodiny. Výsledek byl ale uspokojivý, jinak bych sem recept nedával. Jako přílohu jsme volili salát z dušeného hlávkového zelí.









