Dušená rýže

89
- reklama -

Suroviny

32 dkg rýže
0,25 l vody
3 dkg másla
kousek cibule
1 hřebíček
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Rýži přebereme, opláchneme studenou vodou, pak několikrát horkou vodou. Necháme okapat.

  2. Pak ji dáme do kastrolu, zalijeme vodou, přidáme máslo, cibuli se zapíchnutým hřebíčkem, sůl.

  3. Na plotně přivedeme k varu bez míchání.

  4. Pak přiklopíme pokličkou a dáme dusit do trouby, až rýže změkne a bude sypká. Nesmí být mazlavá.

  5. Až ji vyndáme z trouby, necháme ještě asi 5 minut stát, pak z ní vyndáme cibuli s hřebíčkem a rýži nakypříme vidličkou.

  6. Můžeme do ní přidat pažitku, nasekanou petrželovou nať, drobně nakrájenou šunku, podušené houby, koření kari (předem zpěníme na tuku), podušenou papriku nebo rajčata.