![Dusena okra s arabskou ryzi a piniovymi orisky_5ff9bb114a859.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/dusena-okra-s-arabskou-ryzi-a-piniovymi-orisky_5ff9bb113a5fb.jpeg)
Suroviny
- 500 g čerstvých oker (plody ibišku jedlého, nejlépe tobolky dlouhé max. 7 cm)
- 7 středních zralých pevných rajčat
- 1 světle zelená paprika
- 1 větší cibule
- 6 stroužků česneku
- hrst hladkolisté petrželky
- 1 lžička směsi 7 koření (lze nahradit mletou směsi hřebíčků, pepře, bílého pepře, nového koření, skořice, římského kmínu a špetkou kari)
- 1 lžička rajského protlaku
- olivový olej
- sůl
- 2 hrnky rýže
- 1/2 hrnku těstovinové rýže (mohou být i vlasové nudle)
- 1 lžička másla
- sůl
- olivový olej
- piniové oříšky
Postup přípravy receptu
-
Tobolky okry zbavime stopek, nakrajime na vetsi kousky a na 15 minut namocime do octove vody. Ocet nam okru zpevni a odstrani cast slizovitych latek, ktere tobolky obsahuji. Pote proplachneme pod tekouci vodou a nechame okapat.
-
Na olivovem oleji zpenime cibulku, pridame nadrobno pokrajeny cesnek, nechame lehce provonet.
-
Prisypeme na vetsi kostky nakrajenou papriku, okru a chvilku (cca 5 minut) restujeme.
-
Nakonec vmichame pokrajena rajcata, koreni, sul, rajsky protlak, podlijeme trochou vody a pod poklickou dusime asi 15 minut.
-
Nakonec posypeme posekanou petrzelkou.
-
Na olivovem oleji dozlatova osmahneme testovinovou ryzi, prisypeme dobre proplachnutou ryzi, sul, maslo, zalijeme vodou a uvarime.
-
Piniove orisky oprazime na malem mnozstvi olivoveho oleje. Pri servirovani jimi posypeme ryzi.
-
Kdo rad kyselejsi, muze okru pri podavani zakapnout trochou citronove stavy.
Poznámka od kuchařky
Okra (plody ibisku jedleho) ma velmi priznivy ucinek na zazivaci trakt a pro svou nizkou energetickou hodnotu je vhodna pro redukcni diety.
Nevim, jestli je v Cechach k dostani cerstva okra. Pokud ne, existuje sterilovana nebo mrazena verze. Tu jsem v CR kupovala ve specializovanych prodejnach zdrave vyzivy nebo v arabskych obchodech.