Dusena okra s arabskou ryzi a piniovymi orisky

45
- reklama -

Suroviny

500 g čerstvých oker (plody ibišku jedlého, nejlépe tobolky dlouhé max. 7 cm)
7 středních zralých pevných rajčat
1 světle zelená paprika
1 větší cibule
6 stroužků česneku
hrst hladkolisté petrželky
1 lžička směsi 7 koření (lze nahradit mletou směsi hřebíčků, pepře, bílého pepře, nového koření, skořice, římského kmínu a špetkou kari)
1 lžička rajského protlaku
olivový olej
sůl
2 hrnky rýže
1/2 hrnku těstovinové rýže (mohou být i vlasové nudle)
1 lžička másla
sůl
olivový olej
piniové oříšky

Postup přípravy receptu

  1. Tobolky okry zbavime stopek, nakrajime na vetsi kousky a na 15 minut namocime do octove vody. Ocet nam okru zpevni a odstrani cast slizovitych latek, ktere tobolky obsahuji. Pote proplachneme pod tekouci vodou a nechame okapat.


    Zobrazit celý recept

  2. Na olivovem oleji zpenime cibulku, pridame nadrobno pokrajeny cesnek, nechame lehce provonet.

  3. Prisypeme na vetsi kostky nakrajenou papriku, okru a chvilku (cca 5 minut) restujeme.

  4. Nakonec vmichame pokrajena rajcata, koreni, sul, rajsky protlak, podlijeme trochou vody a pod poklickou dusime asi 15 minut.

  5. Nakonec posypeme posekanou petrzelkou.

  6. Na olivovem oleji dozlatova osmahneme testovinovou ryzi, prisypeme dobre proplachnutou ryzi, sul, maslo, zalijeme vodou a uvarime.

  7. Piniove orisky oprazime na malem mnozstvi olivoveho oleje. Pri servirovani jimi posypeme ryzi.

  8. Kdo rad kyselejsi, muze okru pri podavani zakapnout trochou citronove stavy.

Poznámka od kuchařky

Okra (plody ibisku jedleho) ma velmi priznivy ucinek na zazivaci trakt a pro svou nizkou energetickou hodnotu je vhodna pro redukcni diety.

Nevim, jestli je v Cechach k dostani cerstva okra. Pokud ne, existuje sterilovana nebo mrazena verze. Tu jsem v CR kupovala ve specializovanych prodejnach zdrave vyzivy nebo v arabskych obchodech.