Dušená mrkev s jablkem

104
- reklama -

Suroviny
3 porce

500 g očištěné mrkve nastrouhané nahrubo
150 g pomazánkového másla s křenem
1 plátek másla o síle 1 cm
1 menší cibule nakrájená nadrobno
1 menší nakyslé oloupané jablko nakrájené na drobné kostičky
šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 menšího citrónu
6 lžic vody
1 lžíce nasekané petrželové natě
sůl
cukr podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. V kastrolu na másle orestujeme do sklovita cibuli. Přidáme mrkev, jablko a za občasného míchání necháme mrkev pustit barvu.

  2. Přibližně po 2 minutách přidáme šťávu a kůru z citronu, podlijeme 6 lžícemi vody, osolíme, promícháme a pod pokličkou dusíme 10 minut.

  3. 2minuty před koncem přidáme pomazánkové máslo, promícháme a dodusíme.

  4. Měkkou mrkev promícháme s petrželkou, podle potřeby přisolíme a podle chuti přisladíme. Podáváme s bramborem a různě upraveným masem.

Poznámka od kuchařky

Receptů na dušenou mrkev je tady spousta. Do podobných přidávám jeden, který je surovinami nejblíže:-)

Já se můžu po dušené mrkvi utlouct a klidně si ji dám i po studenu jen tak, bez ničeho:-) Manžel ji moc nemusí, ale s křenovým pomazánkovým máslem mu chutná a když je k tomu kus uzeného, tak je spokojený.