
Suroviny
3 porce
- 500 g očištěné mrkve nastrouhané nahrubo
- 150 g pomazánkového másla s křenem
- 1 plátek másla o síle 1 cm
- 1 menší cibule nakrájená nadrobno
- 1 menší nakyslé oloupané jablko nakrájené na drobné kostičky
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1/2 menšího citrónu
- 6 lžic vody
- 1 lžíce nasekané petrželové natě
- sůl
- cukr podle chuti
Postup přípravy receptu
-
V kastrolu na másle orestujeme do sklovita cibuli. Přidáme mrkev, jablko a za občasného míchání necháme mrkev pustit barvu.
-
Přibližně po 2 minutách přidáme šťávu a kůru z citronu, podlijeme 6 lžícemi vody, osolíme, promícháme a pod pokličkou dusíme 10 minut.
-
2minuty před koncem přidáme pomazánkové máslo, promícháme a dodusíme.
-
Měkkou mrkev promícháme s petrželkou, podle potřeby přisolíme a podle chuti přisladíme. Podáváme s bramborem a různě upraveným masem.
Poznámka od kuchařky
Receptů na dušenou mrkev je tady spousta. Do podobných přidávám jeden, který je surovinami nejblíže:-)
Já se můžu po dušené mrkvi utlouct a klidně si ji dám i po studenu jen tak, bez ničeho:-) Manžel ji moc nemusí, ale s křenovým pomazánkovým máslem mu chutná a když je k tomu kus uzeného, tak je spokojený.