Dušená kapusta na smetaně s nočky a chobotničkami z párků

79
- reklama -

Suroviny
4 – 6 porcí

Dušená kapusta:
2 ks malé kapusty
200 g anglické slaniny
5 ks jarní cibulky s natí
1 PL sádla – pěkně vrchovatou
1 ks zakysaná smetana
4 PL oleje
6 -8 ks párky (Spišské)
sůl
pepř
Na nočky:
2 ks vejce
sůl
voda
mouka polohrubá podle potřeby
kdo chce halušky – přidá na jemno strouhané brambory

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu nakrájíme na hrubší kousky, jen krátce spaříme ve vařící vodě a scedíme. Vodu po spaření si necháme.

  2. Na jemno nakrájenou slaninu a cibulku osmahneme na sádle a přidáme okapanou kapustu. Orestujeme, promícháme a zalijeme vodou, ve které jsme kapustu spařili. Dusíme do měkka, podle potřeby podléváme vodou.

  3. Když je kapusta měkká a voda skoro odpařená, přidáme zakysanou smetanu, dosolíme a výrazně opepříme, nejlépe čerstvě mletým pepřem. Musí tam být cítit. Smetana to celé zahustí.

  4. Na noky postup asi každý zná – z mouky, vajec a vody vytvoříme těstíčko, které osolíme, přes síto na halušky protlačíme do vařící vody a po vyplavání přecedíme a propláchneme vodou.

  5. Párky prokrojíme a na oleji opečeme, opékáním získají tvar.

  6. Kapustu promícháme s nočky a navrch dáme chobotničky.
    Kdo chce, přelije ještě rozškvařenou slaninou.

Poznámka od kuchařky

Tak tohle je kapusta jinak a původně jsem ji chtěl dávat tak, že kapustu, na ni chobotničky a nočky, ale pak mně přišlo lepší to zamíchat .