Dršťkový guláš

643
- reklama -

Suroviny
6 porcí,záleží na chuti strávníků

1000 g předvařených drštěk
500 g spařených a sloupnutých rajčat nakrájených na drobné kostičky
250 g očištěné cukety nakrájené na drobné kostičky
1 větší mrkev nakrájenou na drobné kostičky
1 vrchovatou lžíci vepřového sádla nebo 4 lžíce oleje
2 cibule nakrájené na jemno
1 lžíci hladké mouky
1 vrchovatou lžíci sladké mleté papriky
1 lžičku drceného kmínu
Do sítka na louhování čaje:
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
4 hřebíčky
2 bobkové listy
kousek celé skořice
Na dochucení:
1 lžíci sušené majoránky
5 prolisovaných stroužků česneku
sůl podle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Dršťky propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a vaříme 10 minut.

  2. Poté dršťky vlijeme do cedníku, propláchneme a dáme nazpět do hrnce.

  3. Zalijeme cca 1 litrem vody, přidáme koření ve vajíčku, sůl a přikryté poklicí vaříme od doby varu 20 minut.

  4. Opět scedíme a vývar ponecháme.

  5. Do kastrolu dáme rajčata, cuketu a dršťky. Přidáme trochu vývaru, promícháme a slabým varem dusíme 15 minut. Občas promícháme ode dna.

  6. Mezitím v kastrůlku připravíme zásmažku. Do rozehřátého tuku dáme lžíci mouky a za stálého míchání smažíme, až začne cibule zlátnout. Zasypeme kmínem, mletou paprikou a rychle promícháme.

  7. Naředíme vývarem a vlijeme do podušených drštěk.

  8. Přidáme mrkev a za občasného promíchávání dusíme dalších 15 minut.

  9. Na závěr dáme prolisovaný česnek, mezi dlaněmi promnutou majoránku, podle potřeby přisolíme a necháme 2 minuty provařit. Podáváme s pečivem.

Poznámka od kuchařky

Po přidání zásmažky během dušení podle potřeby malinko podlíváme, ale opravdu jen trošku, ať nemáme místo guláše polévku. Pokud nám přece jen ruka trochu ujede, necháme na závěr prudkým varem tekutinu zredukovat na námi požadovanou hustotu.

Kdysi se mi stalo, že předvařené dršťky byly hodně cítit. Proto je vždy před použitím ještě nechávám 10minut převařit.