Dršťková polévka pro fajnšmekry

122
- reklama -

Suroviny
5 litrů

900 g opraných a předvařených drštek
2 cibule
6-10 stroužků česneku (dle chuti)
10 dkg sádla
15 dkg anglické slaniny (spíše tučnější než libové)
1 nožička paprikové klobásy
6 kostek masoxu
2 bobkové listy
kousek čerstvého zázvoru (asi 2-3 cm)
2 lžičky sladké papriky
1 lžička chilli (dle chuti, kdo má rád ostřejší, dá víc)
3 lžičky gulášového koření
3 lžičky koření maďarský guláš
2 hrsti rozemnuté majoránky
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Dršťky dáme do 5 l hrnce, zalijeme vodou, přidáme 2 bobkové listy, masox a celý čerstvý zázvor a vaříme na mírném ohni 3 hodiny. Půl hodiny před koncem varu přidáme na malé kousky pokrájenou paprikovou klobásu a společně dovaříme. Dršťky zcedíme.

  2. Na sádle orestujeme slaninu a nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme papriku, chilli a gulášové koření, zaprášíme moukou a lehce zasmahneme (jen velmi krátce, aby paprika nezhořkla) a zalijeme vývarem z drštěk.

  3. Pokud je vývaru málo, dolijeme ještě vroucí vodou. Přidáme pokrájené dršťky, majoránku, pepř a sůl a krátce provaříme. Před koncem varu dochutíme česnekem.

Poznámka od kuchařky

Pokud použijeme na polévku dršťky čerstvé, musíme je nejdříve řádně očistit a následujícím způsobem povařit – vaříme asi 1/4 hodiny, potom vodu slijeme a dáme čerstvou, znovu povaříme a takto opakujeme nejlépe 2x – 3x. Dále postupujeme podle receptu.

Kdo chce méně polévky, přizpůsobí si množství surovin.

U nás se vaří ve velkém. Hovězí polévku vaříme dokonce v 10 l hrnci a po vychladnutí dáme do plastových kelímků do mrazáku. Stejně tak dršťkovou. Pak jen vyndáme potřebný počet porcí z mrazáku, rozmrazíme, ohřejeme a je to!