
Suroviny
- Těsto:
- 2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
- 1 a 1/4 hrnku cukru krupice (může být i krystal,ale krupice je lepší)
- 1/4 kostky másla
- vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- kypřící prášek
- 4 středně velká jablka
- šťáva z půlky citronu
- cca 100 g mandlí – plátky
- vrchovatá lžička koření do perníku
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve oloupeme jablka a nakrájíme na plátky. Aby nám mezitím nezhnědla, dáme je do misky s vodou a šťávou z citronu.
-
Uděláme drobenku: V míse smícháme všechnu mouku s cukrem, přidáme vanilkový cukr a máslo. Když je drobenka hotová, tak cca hrnek odebereme a dáme bokem.
-
Do drobenky, která v míse zůstala, přidáme mléko, vejce, kypřící prášek a pořádně zamícháme. Správná konzistence je taková, aby se skládala „knížečka“.
-
Vzniklé těsto vlijeme do plechu nebo pekáčku vyloženého pečícím papírem.
Jablka scedíme a osušíme papírovou nebo látkovou utěrkou a rozprostřeme rovnoměrně na těsto. Nasypeme plátky mandlí. -
Do odebrané drobenky zamícháme perníkové koření a nasypeme na jablka a mandle.
Dáme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut. Klasicky pak vyzkoušíme špejlí, jestli je hotovo.
Poznámka od kuchařky
Neuvádím rozměry plechu, na kterém peču. Je to proto, že my máme rádi, když je těsto tenčí, čili peču na plechu 36×26 cm. Kdo má rád více těsta, tak peče v menším a naopak.
Také neuvádím teplotu pečení, peču na 170°C v elektrické troubě s oboustranným ohřevem. Ale respektujte zkušenosti s vlastní troubou. 🙂