Suroviny
- Těsto:
- 340 g hladké mouky
- 200 g másla nebo Hery
- 150 g moučkového cukru
- 120 g mletých vlašských ořechů
- kakao, pokud chceme tmavé doutníčky, cca 1,5 lžíce
- Poleva:
- 1 ks tyčinky ledových kaštanů
- 1 lžička másla nebo 100% tuku
- Náplň:
- 200 g moučkového cukru
- 1 ks smetany ke šlehání
- 5 ks žloutků
- 60 g hladké mouky
- 4 lžičky cukru moučky
- 200 g másla
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, cukru, másla a ořechů vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne (nebo alespoň 2 hodiny) v chladu odležet. Pokud chceme tmavé doutníčky, přidáme do těsta kakao. Formičky na doutníčky plníme těstem tak, že necháváme uvnitř důlek (neplníme je celé, rovné), jelikož se při pečení malinko zvednou a špatně by se pak plnily.
Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě dorůžova (10 – 12 minut), ještě teplé vyklopíme a pak necháme zchladnout. -
Náplň: ve vodní lázni svaříme smetanu, žloutky, cukr (dle chuti, 10 – 20 dkg), mouku, za stálého míchání. Po vychladnutí přidáme do utřeného másla s cukrem (4 lžičky) a vymixujeme dohladka. Vychladlou náplní plníme doutníčky. Necháme vychladit. Ve vodní lázni (mikrovlnce) si rozehřejeme ledové kaštany s tukem, rozmícháme a pak konce doutníčků namáčíme do polevy. Necháme ztuhnout.
-
Uložíme do chladna, v krabičce, prokládáme fólií.