Suroviny
1 dort
- 100 g polohrubé mouky
- 2 rovné lžičky Kypřicího prášku do pečiva
- 100 g cukru krupice
- 100 g měkkého másla nebo Hery
- 3 vejce
- pro tmavé těsto:
- navíc 1 kuchyňská lžíce kakaa holandského typu (neslazeného)
- trochu mouky na vysypání formy
- tuk na vymazání formy
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si tukem vymažeme a moukou vysypeme dortovou formu o průměru 26 cm (nebo ji vyložíme pečícím papírem). Troubu si předehřejeme.
-
Do mísy prosejeme mouku a kypřicí prášek (pokud chceme tmavé těsto, prosejeme do mouky i kakao). Pak přidáme zbylé suroviny a vše mícháme elektrickým šlehačem nejprve krátce na nejnižším stupni otáček, pak asi 2 minuty na nejvyšším stupni otáček až vznikne hladké těsto.
-
Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme povrch stěrkou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C asi na 20 minut.
-
Po upečení vyndáme formu z trouby a necháme asi 10 minut vychladnout. Pak uvolníme kulatým nožem okraj formy od korpusu, formu rozevřeme a korpus přendáme na kuchyňskou mřížku. Necháme zcela vychladnout.
-
Dortový korpus zdobíme podle libosti. Nejčastěji ho podélně rozpůlíme, plníme krémem a zdobíme např. ovocem. Nejednodušší je na přípravu krému použít Dortovou náplň Dr.Oetker různých příchutí.
-
TIP: Další obměny dortového korpusu: do těsta přidáme mleté oříšky, mandle, citrónovou kůru nebo strouhanou čokoládu.