Suroviny
16 porcí
- 250 g vařených oloupaných brambor
- 5 vajec
- 70 g strouhanky
- 200 g krupicového cukru
- 100 g nastrouhaných vlašských ořechů
- 40 g kakaa
- Náplň:
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g vařených oloupaných brambor
- 40 ml rumu
- 100 g nastrouhaných ořechů
- Dohotovení:
- ořechy
- 30 g hořké čokolády
Postup přípravy receptu
-
Těsto: brambory nastrouháme na jemno. Žloutky vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Bílky vyšleháme do pevné konzistence a pak zašleháme druhou polovinu cukru. Do žloutkové pěny vmícháme nastrouhané brambory, strouhanku, ořechy a kakao. Nakonec vmícháme bílkový sníh.
-
Tři plechy si vyložíme pečicím papírem a nakreslíme na ně kola o průměru 24 cm (já obkreslila pokličku). Pak těsto rozdělíme na 3 díly, rozetřeme na kola a postupně upečeme, při 180°C asi 15 minut.
-
Krém: změklé máslo utřeme s moučkových a vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme na jemno nastrouhané brambory, ořechy a rum.
-
Na první upečené kolo, které jsem nechala na papíře, naneseme vrstvu krému a rozetřeme, poklopíme 2. kolo, opatrně sundáme papír a znovu dáme vrstvu krému a přiklopíme poslední kolo.
-
Sundáme papír, přiložíme kulatý tác a všechny vrstvy najednou otočíme tak, že spodek je na tácu a navrchu je papír z prvního kola, i ten opatrně sundáme a naneseme poslední část krému. Pocákáme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme ořechy.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: časopis „Čas pro hvězdy“
Podle původního receptu mají být v krému kešu ořechy, ale neměla jsem je, a tak jsem použila vlašské, tak jako do těsta.