
Suroviny
- Na korpus :
- 5 vajec (zvlášť bílky a žloutky)
- 4 PL cukru moučky (nebo jen stevie)
- 5 PL polohrubé mouky
- ½ lžičky jedlé sody
- 1 a 1/2 PL kakaa
- 1 a 1/2 PL Caro instantní kávy (nebo 3 PL kakaa)
- 5 PL oleje
- 5 PL horké vody
- Na rosol z višní:
- okapaná šťáva ze zmrzlých višní
- cukr
- solamyl
- Krém:
- 400 g lučiny, doma zhotovené (nebo Gervais Natur)
- 200 g másla
- 100 g cukru moučky (nebo 1 PL stevie)
- 2 hrsti rozmrazených vypeckovaných višní
- Na polevu :
- 150 g čokolády na vaření nebo jiné hořké čokolády
- 1/2 kelímku zakysané smetany
Postup přípravy receptu
-
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme opatrně horkou vodu. Postupně přisypeme sypké suroviny
(mouku se sodou a kakao) a střídavě přidáváme s olejem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
Těsto nalijeme do dortové formy s pečícím papírem.
Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů cca 35 – 40 minut. Zkoušíme špejlí.
Dortík necháme chladnout na mřížce a vyklopíme. -
Mezitím připravíme krém z domácí lučiny, másla a cukru.
Vychladlý korpus potřeme připraveným krémem a posypeme okapanými vypeckovanými višněmi.Nakonec v horké lázni připravíme polevu ze zakysané smetany a čokolády.
-
Okapanou šťávu ze zmrzlých višní jsem použila na rosol, do kterého jsem při vaření přidala trochu cukru a solamylu.
Celý dort i s krémem, višněmi a polevou jsem nakonec přelila rosolem z višní (rosol není nutný). Dort dáme na cca 4 hodiny do chladu. Zdobíme šlehačkou.