Dortík s krémem z lučiny (doma zhotovené) s višněmi a polevou

101
- reklama -

Suroviny

Na korpus :
5 vajec (zvlášť bílky a žloutky)
4 PL cukru moučky (nebo jen stevie)
5 PL polohrubé mouky
½ lžičky jedlé sody
1 a 1/2 PL kakaa
1 a 1/2 PL Caro instantní kávy (nebo 3 PL kakaa)
5 PL oleje
5 PL horké vody
Na rosol z višní:
okapaná šťáva ze zmrzlých višní
cukr
solamyl
Krém:
400 g lučiny, doma zhotovené (nebo Gervais Natur)
200 g másla
100 g cukru moučky (nebo 1 PL stevie)
2 hrsti rozmrazených vypeckovaných višní
Na polevu :
150 g čokolády na vaření nebo jiné hořké čokolády
1/2 kelímku zakysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme opatrně horkou vodu. Postupně přisypeme sypké suroviny
    (mouku se sodou a kakao) a střídavě přidáváme s olejem. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.
    Těsto nalijeme do dortové formy s pečícím papírem.
    Pečeme v rozehřáté troubě na 170 stupňů cca 35 – 40 minut. Zkoušíme špejlí.
    Dortík necháme chladnout na mřížce a vyklopíme.

  2. Mezitím připravíme krém z domácí lučiny, másla a cukru.
    Vychladlý korpus potřeme připraveným krémem a posypeme okapanými vypeckovanými višněmi.

    Nakonec v horké lázni připravíme polevu ze zakysané smetany a čokolády.

  3. Okapanou šťávu ze zmrzlých višní jsem použila na rosol, do kterého jsem při vaření přidala trochu cukru a solamylu.
    Celý dort i s krémem, višněmi a polevou jsem nakonec přelila rosolem z višní (rosol není nutný). Dort dáme na cca 4 hodiny do chladu. Zdobíme šlehačkou.