Dortík pro miláčka – jednoduchý

64
- reklama -

Suroviny
10 porcí

Těsto:
4 žloutky (sníh ze 4 bílků)
25 dkg moučkového cukru
25 dkg hladké mouky
10 lžic oleje
10 lžic vlažné vody
1/2 prášku do pečiva
Krém:
120 g krupicového cukru
5 žloutků
2,5 dl mléka
2,5 dl smetany ke šlehání
1 vejce
4 plátky želatiny
Ozdoba:
jahody
cukrářské ozdoby – srdíčka

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Žloutky utřeme s cukrem do pěny, poté přidáme vodu, olej, prášek do pečiva, mouku a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

  2. Těsto nalijeme do máslem vymaštěné a moukou vysypané dortové formy a pečeme na 150°C asi 30 minut (podle výkonu trouby).

  3. Krém: Mezitím jak se nám peče těsto, uděláme krém. V míse rozšleháme žloutky s vejcem a přidáme k nim vymačkanou želatinu, kterou jsme předem nechali nabobtnat v troše vodě(návod na přípravu želatiny najdete na obalu). Mléko a cukr přivedeme k varu a za stálého míchání jím zalijeme rozšlehané žloutky a želatinu. Mícháme dokud se želatina nerozpustí. Do vychladlého krému vmícháme na závěr ušlehanou smetanu.

  4. Část krému dáme do chladničky a do zbytku přidáme na kousky nakrájené ovoce.

  5. Vychladlý korpus rozřízneme na půl a opatrně promažene krémem s ovocem. Část krému, který jsme měli mezitím v chladničce, vyndáme a potřeme jím korpus; na vrchu se snažíme šlehačku navrstvit do „obloučku“. Potřeme i po stranách.

  6. Nakonec si nakrájíme jahody na plátky a ozdobíme dort spolu s cukrářskými ozdobami – srdíčky.

Poznámka od kuchařky

Je lepší s dortem pracovat v chladu, a jahody na ozdobu lehce vysušit, druhý den mohou pustit trochu šťávy.

Je dobré rozřízlý korpus pokapat rumem nebo koňakem, dostane pak lepší chuť 🙂

Jednou jsem tenhle dortík vylepšila marcipánem (vršek dortu jsem potřela jahodovou marmeládou a na něj jsem dala plát marcipánu, dále je postup stejný – potřeme krémem a ozbodíme)