
Suroviny
Hóódně! 🙂
- KORPUS:
- – 600 g moučkového cukru
- – 750 g polohrubé mouky
- – 12 vajec
- – 3 dl oleje
- – 3 dl vody
- – 3 vanilkové cukry
- – 3 prášky do pečiva
- – kakao
- KRÉM:
- – 2 kostky (500g) másla
- – 2 vanilkové pudinky
- – 1 l mléka
- – 2 vanilkové cukry
- – 4 žloutky
- – moučkový cukr
- – vanilkové aroma
- – rum
- – zelené potravinářské barvivo
- NÁPLŇ:
- – 2 mascarpone (500g)
- – 3 smetany ke šlehání (600g)
- – 3 ztužovače do šlehačky
- – moučkový cukr
- – strouhaná čokoláda
- – borůvky (cca 1l)
- OSTATNÍ:
- – potahovací hmota Smartflex Velvet
- – potravinářská barviva
Postup přípravy receptu
-
Doporučuji si nejdříve připravit všechny ozdoby z fondánu, nejlépe pár dní dopředu aby měl čas pořádně ztuhnout.
-
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem. Poté přidáme mouku do které jsme zamíchali prášek do pečiva, olej a vodu. Všechno promícháme a nakonec lehce vmícháme vyšlehaný sníh z bílků.
-
Těsto rozdělíme napůl a jednu polovinu obarvíme kakaem. 1/3 těsta vlijeme do malé formy a 2/3 do velké, vždy tak aby část byla bílá a část hnědá a vytvořila tak „mramorový“ efekt. Pečeme při 160°C.
-
Pudink připravíme dle návodu na obale, jen do mléka vmícháme místo moučkového cukru vanilkový. Když pudink vychladne na pokojovou teplotu vmícháme ho po lžících do másla.
-
Přidáme žloutky, moučkový cukr podle chuti a pár kapek vanilkového aroma. Nakonec rozpustíme zelené potravinářské barvivo v trošce rumu a obarvíme krém na potřebnou barvu.
-
Náplň: Do smetany zamícháme ztužovač a vyšleháme z ní tuhou šlehačku. Tu smícháme s mascarpone, přidáme cukr podle chuti, nastrouhanou čokoládu a důkladně umyté borůvky.
-
Oba korpusy rozřízneme v půli. Pomocí máslového krému vytvoříme tzv. „hráz“ (vrstvu krému po okraji korpusu), šlehačka se totiž nesmí dostat do styku s fondánem. Zbytek vyplníme borůvkovou náplní a přiklopíme.
-
Celý dort pak pomažeme máslovým krémem a zahladíme tak nedokonalosti. Boky dortu potáhneme fondánem obarveným na zeleno, vyválíme si cca 3 mm tlustou placku a uřízneme si pruh potřebných rozměrů, ten pak přeneseme na dort.
-
Na vodorovné plochy naneseme zbylý krém pomocí zdobící špičky na trávu a zvířecí srst. Dort dozdobíme a je hotovo.