Suroviny
- 2 balíčky dětských piškotů
- rum na pokapání piškotů
- Krém:
- 250 g másla
- 120 g cukru moučky
- 300 ml smetany – 12%
- 3 žloutky
- 100 ml rumu
- 100 g mletých vlašských ořechů (nebo mandlí)
- 100 g rozpuštěné hořké čokolády s trochou vody
- 2 kelímky smetany ke šlehání – 33%
- 2 ztužovače šlehačky
- Poleva:
- 150 g hořké čokolády – 70%
- 75 ml vaječného likéru
Postup přípravy receptu
-
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme žloutky, rum a šleháme ještě chvíli. Pak postupně přidáváme smetanu a mleté ořechy.
-
Použijeme dortovou formu s odepínací boční stranou o průměru 24 cm. Na dno a strany formy položíme piškoty. Do mezer piškoty rozdrobíme. Piškoty pokapeme rumem, polijeme krémem, krém polijeme rozpuštěnou čokoládou s trochou vody, pak zase dáme piškoty, pokapeme rumem, polijeme krémem a čokoládou a tak dál vrstvíme. Nakonec položíme poslední vrstvu piškotů bez rumu.
-
Dort dáme uležet přes noc do lednice, přikryjeme alobalem a zatížíme.
-
Na druhý den ušleháme šlehačku se ztužovačem. Odepneme na formě boční sponu a dort šlehačkou potřeme včetně okrajů.
-
Na polevu rozpustíme čokoládu ve vodní lázni. Pak ji odstavíme z plotny a vmícháme vaječný likér. Čokoládovou polevu vymícháme do hladka a ihned s ní poléváme dort. Pracujeme rychle, aby nám poleva v nádobě neztuhla. Dort polijeme čokoládovou polevou a dáme opět na chvíli vychladnout do lednice.